12 punten over Voetzorg & overgewicht

 1. Onze voeten spelen een belangrijke rol in ons bewegingsapparaat, maar voetproblemen komen vaak voor, vooral bij mensen met overgewicht en obesitas. 
 2. Circa 57% van de volwassenen in Nederland heeft op dit moment voetklachten, en dit percentage kan variëren afhankelijk van leeftijd en gewichtsproblemen.
 3. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot diverse voetproblemen, waaronder platvoeten, hielpijn, pronatiestanden, plantaire drukverhoging, hamertenen, klauwtenen, hallux valgus en fasciïtis plantaris.
 4. Andere mogelijke gevolgen van overgewicht zijn Mortonse neuralgie, lymfoedeem en gewrichtsproblemen zoals artrose, jicht en artritis.
 5. Overgewicht kan ook de mobiliteit verminderen, wat het risico op voetletsel, zoals verstuikingen en fracturen, kan verhogen.
 6. Voetproblemen bij ouderen kunnen leiden tot een verminderd evenwicht, wat op zijn beurt het risico op vallen en ernstige verwondingen, zoals heupfracturen, kan verhogen.
 7. Preventie van voetproblemen is essentieel, vooral door gewichtsbeheersing en afvallen als dat nodig is.
   
 8. Behandelingsopties voor voetproblemen omvatten ergotherapeutische hulpmiddelen, pedicure, sokkenadvies, geschikt schoeisel, rekoefeningen, inlegzolen, nachtspalken, shockwave-therapie, tape en zelfs chirurgische ingrepen.
 9. Een multidisciplinaire benadering, waarbij verschillende zorgverleners samenwerken, is vaak nodig voor effectieve voetzorg bij mensen met overgewicht en voetproblemen.
 10. Gewichtsverlies is vaak de meest doeltreffende oplossing voor voetproblemen als gevolg van overgewicht, en dit vereist de actieve betrokkenheid van de patiënt, evenals advies en begeleiding van zorgverleners.
 11. Overgewicht kan ook het risico op knie- en enkelartrose verhogen, hoewel de precieze relatie complex is en nog niet volledig begrepen wordt.
 12. Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact van overgewicht op voetproblemen en gezondheidszorgprofessionals te raadplegen voor passende preventie en behandelingsopties.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram