280 ouderen per dag op spoedeisende hulp vanwege valpartijen

Training moet helpen!

Bron: NOS (3 oktober 2022).

Een kleedje met een omhoog krullend hoekje, een boek op een trap of een gladde vloer in de keuken: meestal weinig betekenend maar niet zelden de oorzaak van fatale valpartijen. Vandaag kwam naar buiten dat vorig jaar 5400 mensen door een ongelukkige val om het leven zijn gekomen, bijna een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Vooral 80-plussers en dementerenden komen relatief vaak om het leven door een val.
  • Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico, meldt VeiligheidNL.
  • 10 procent hiervan komt jaarlijks op de spoedeisende hulp, ruim 280 ouderen per dag.
Een bekend beeld voor geriater Deborah Leonards, die op de valpolikliniek van het Adrz-ziekenhuis in Zeeland werkt. “Naarmate mensen ouder worden, wordt het risico op vallen groter. In het ziekenhuis komen frequent mensen binnen die zijn gevallen, vallen is een groot probleem.”
 

Danique van Gullick – valincidenten.

We zijn heel gelukkig met de toezegging door Danique van Gullick om een presentatie te verzorgen over het causaal verband tussen voetafwijkingen en valincidenten bij ouderen. (Congres de oudere voet op 5 november a.s.). Zij is naast podotherapeut ook epidemioloog en en doet promotie onderzoek op het onderwerp valincidenten. Valincidenten behoren tot de duurste herstelkosten in het algehele zorgbudget. Bijna 40% van de valincidenten hangen samen met voetproblemen en een groot deel daarvan kan worden voorkomen. Valincidenten zijn niet alleen kostbaar maar brengen veel fysiek en mentaal lijden met zich mee. Voetzorgverleners zijn essentieel bij het voorkomen, signaleren en behandelen van voetproblemen. Veel valincidenten kunnen zo voorkomen kunnen en hiermee dragen voetzorgverleners een belangrijke bijdrage aan de daling van dat percentage.
 

Valincidenten zijn wereldwijd een groot gezondheidsprobleem bij ouderen. Het kan leiden tot letsel, morbiditeit, een lagere kwaliteit van leven, mortaliteit en brengt hoge kosten met zich mee voor de (Nederlandse) gezondheidszorg. Het detecteren en behandelen van patiënten met een verhoogd valrisico is essentieel om valincidenten te voorkomen, zeker ook onder voetprofessionals. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen namelijk aan dat voetproblemen gerelateerd zijn aan valincidenten. Het zou een routine component moeten zijn binnen valpreventie.

Danique van Gullik over haar presentatie.

 

Alle informatie over het ProVoet congres op 5 november en mogelijkheden tot inschrijven vindt u op deze pagina of klik op onderstaande afbeelding.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram