Voetzorg+ Het opleiding - en informatie-instituut voor:

Voet-, hand,- huid,- nagelzorgverleners

Lees hier het actuele zorgnieuws:

Medische Handzorgverlening MHV

Medische handzorgverlening krijgt nog weinig aandacht in de zorg, ondanks de impact van chronische ziekten zoals diabetes op de gezondheid van de handen. Termen zoals de ‘diabetische hand’ worden steeds vaker gebruikt voor aandoeningen als triggerfinger, carpaal tunnelsyndroom en Dupuytren, die significant vaker voorkomen bij diabetespatiënten. Deze aandoeningen ontstaan door een combinatie van zenuw- en weefselschade door hoge bloedsuikers. Terwijl fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen sommige problemen behandelen, ontbreekt een specifieke discipline voor medische handzorg. Het komende artikel in *Voetzorg+* benadrukt de noodzaak van een gespecialiseerde beroepsgroep voor medische handzorgverlening om deze leemte te vullen.

Lees meer »

Monitor Valpreventie. Stand van zaken ketenaanpak Valpreventie in 2023 en eerste half jaar 2024

Jaarlijks belanden ruim 110.000 65-plussers op de SEH door een val. De ketenaanpak Valpreventie, gestart in 2023, richt zich op het signaleren van valrisico’s, het beoordelen van risicofactoren, het aanbieden van valcursussen en het stimuleren van structureel bewegen. De aanpak wordt inmiddels in 271 gemeenten toegepast, met cursussen in 265 gemeenten. Samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en andere partijen verloopt positief, maar er zijn knelpunten, zoals onduidelijkheid over wie risicofactoren moet beoordelen. Hoewel de ketenaanpak vordert, is nog niet zeker of de doelen voor valpreventie worden gehaald. Verdere samenwerking en afstemming zijn nodig.

Lees meer »

Nieuwe RIVM cijfers chronische zieke mensen in 2050 zijn schrikbarend

In 2050 zullen bijna twaalf miljoen Nederlanders een chronische ziekte hebben, blijkt uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM. Vooral dementie en artrose nemen fors toe, met respectievelijk 506.000 en 3 miljoen patiënten. Het aantal mensen met meerdere aandoeningen stijgt sterk, vooral onder 75-plussers. De zorgvraag wordt complexer door personeelstekorten en een afnemend aantal mantelzorgers. Digitalisering, zoals e-consulten, kan helpen, maar vermindert persoonlijk contact en lost niet alle problemen op. Zonder ingrepen komt de toegankelijkheid van zorg onder druk te staan, en groeit de kloof tussen zelfredzame en kwetsbare groepen. Investeren in preventie en innovatie is cruciaal.

Lees meer »

Chemo in botherstellend materiaal; een veelbelovend duo?

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een innovatief botregeneratiemateriaal ontwikkeld dat chemotherapie lokaal toepast na verwijdering van bottumoren. Het granulaat, gemaakt van calciumfosfaat of keramiek, is geladen met cisplatine, een veelgebruikt kankerbestrijdend medicijn. Dit materiaal bevordert botgroei en bestrijdt tegelijkertijd lokaal resterende tumorcellen, met minder bijwerkingen dan systemische chemotherapie. Eerste tests tonen aan dat cisplatine de botregeneratie niet verstoort en langzaam vrijkomt. Omdat de gebruikte materialen al in de geneeskunde worden toegepast, is de klinische toepassing mogelijk sneller te realiseren. Verdere samenwerking met Biomatlante wordt onderzocht om deze innovatie naar de praktijk te brengen.

Lees meer »

Status Fibromyalgie: Van tussen je oren naar ernstig ziektebeeld

Fibromyalgie, een vorm van weke delen reuma, veroorzaakt chronische pijn, stijfheid, en vermoeidheid zonder zichtbare afwijkingen. De aandoening, erkend sinds 1992, treft 2-5% van de bevolking. Ondanks verbeterde erkenning blijft onduidelijkheid bestaan over oorzaken en behandeling. Fibromyalgie wordt ingedeeld in vier profielen, variërend van milde klachten tot ernstige beperkingen. Patiënten ervaren vaak sociale en medische onbegrip, wat erkenning en onderzoek cruciaal maakt. Zelfmanagement, zoals aangepaste voeding, yoga en een gebalanceerde levensstijl, helpt symptomen te beheersen. Persoonlijke verhalen benadrukken de impact op werk, sociale relaties en levenskwaliteit, maar tonen ook veerkracht en aanpassing.

Lees meer »

Medische handzorg bestaat niet in Nederland

Medische handzorg is in Nederland en wereldwijd geen erkende zorgcompetentie, ondanks de aanzienlijke impact van handklachten bij chronische aandoeningen zoals diabetes. Wetenschappelijk onderzoek en zorgprotocollen ontbreken, wat leidt tot beperkte aandacht voor deze problematiek. In vergelijking met voetzorg, waar duidelijke protocollen en educatie amputaties helpen voorkomen, blijft handzorg onderbelicht. Voetzorg+ heeft met een cursus een eerste stap gezet om handklachten bij diabetespatiënten te adresseren. Een visiedocument definieert de benodigde competenties voor een “Medisch Handzorgverlener” en roept op tot wetenschappelijk onderzoek, zorgprotocollen, en interdisciplinaire samenwerking om handproblemen tijdig te detecteren en de zorg te verbeteren.

Lees meer »

Hand-voet syndroom bij chemotherapie: Preventie en behandeling met ureum crème en aloë vera

Het artikel bespreekt hand-voet syndroom (HFS), een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie zoals capecitabine. Symptomen variëren van droge huid tot ernstige pijn en blaren, met soms onderbreking van de behandeling. Preventie en behandeling met ureumcrème (10%) en aloë vera gel verminderen HFS aanzienlijk, waarbij de combinatie effectiever blijkt dan ureum alleen. Vroege herkenning en preventieve maatregelen, zoals vermijden van heet water en het dragen van ventilerende schoenen, zijn essentieel. Medische pedicures spelen een belangrijke rol in zorg en doorverwijzing bij verergerende symptomen. Samenwerking met het oncologisch behandelteam verbetert de kwaliteit van leven van patiënten.

Lees meer »

Schoenenprotocol

Het document bespreekt richtlijnen voor goed passend schoeisel en het belang van schoenreiniging om voetproblemen en infecties te voorkomen. Slecht passende schoenen kunnen leiden tot voetafwijkingen, pijn, en infecties, vooral bij risicogroepen zoals ouderen, diabetes- en kankerpatiënten. Belangrijke criteria zijn hakhoogte (max. 2,5 cm), voldoende teenruimte, schokabsorberende zolen en ademend materiaal. Reiniging aan de binnenkant van schoenen vermindert micro-organismen en voorkomt infecties. Het protocol benadrukt het belang van aanpasbare schoenen zonder drukpunten of naden, vooral voor kwetsbare voeten. Regelmatige schoonmaak, gecombineerd met hygiënemaatregelen, kan de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk verbeteren.

Lees meer »

Nog geen abonnee?

Neem nu een Community abonnement en ontvang een jaar lang de volgende voordelen:

  • Krijg toegang tot alle ‘community artikelen’, nieuws en zorgupdates speciaal voor abonnees.
  • Regelmatig online zorgupdates en de nieuwste artikelen buiten de Magazine edities om.
  • 6x het Magazine Voetzorg+ per jaar.
  • Zo’n 12 nieuwe artikelen per editie.
  • Lees het Magazine als flipbook.
  • Mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen.
  • Onbeperkte toegang tot Het Archief .
  • Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards.
  • 10% korting op de meeste scholingen van MischaNagel.nl.
oudere voet
mischa
audience

Iedere patient verdient de de best mogelijk zorg

Voetzorgverlening wordt vaak ondergewaardeerd terwijl gezonde, goed functionerende voeten essentieel zijn

Vroegtijdige signalering heeft directe gezondheidsvoordelen

Goed functionerende voeten essentieel zijn voor onze mobiliteit

Komende Opleidingen

Bekijk hier de komende opleidingen

Onze gastdocenten

Onze gastdocenten zijn experts in hun vakgebied met een bewezen reputatie.

ONCO-ZORG

De enige ProVoet erkende opleiding tot medisch pedicure oncologie!

de oorspronkelijke opleiding OVV, MPO en OHV.

Onze ONCO-Zorgverleners zijn opgenomen in de ‘digitale verwijsgids kanker’ van IKNL en kunt u ook terugvinden op onze eigen patiëntenplatforms ONCO-Foot en ONCO-Hand.

Video afspelen

De activiteiten van Mischa Nagel B.V.

Voetzorg+ is een opleidings- en informatie- instituut voor medische nascholingen en het overbrengen van actuele medische informatie voor voet-, hand,- huid,- nagelzorgverleners.