Voetzorg+ Het opleiding - en informatie-instituut voor:

Voet-, hand,- huid,- nagelzorgverleners

Lees hier het actuele zorgnieuws:

Wereldwijde Parkinson-epidemie: Snellere toename dan verwacht

Recent onderzoek toont een alarmerende stijging van Parkinson-gevallen wereldwijd, van 6,2 miljoen in 2016 naar 11,8 miljoen in 2021. In Nederland steeg het aantal patiënten de afgelopen tien jaar met 30 procent. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc wijst op een versnelde diagnose en onderschatting door niet-gediagnosticeerde gevallen. Milieuvervuiling, vooral door landbouwgif, wordt gezien als belangrijke oorzaak. Parkinson komt vaker voor in gebieden met intensief pesticidengebruik. Bloem beschouwt de ziekte als grotendeels ‘man-made’, met verbanden tussen Parkinson en pesticiden zoals paraquat en glyfosaat. Vergrijzing draagt bij aan de toename, maar is niet de hoofdoorzaak. Bloem benadrukt de noodzaak van verdere regulering en onderzoek naar huidige veroorzakers. Ondanks zorgen biedt het Nederlandse verbod op paraquat enige verlichting. In landen waar het middel nog wordt gebruikt, zoals de VS, neemt het aantal Parkinson-gevallen sneller toe.

Lees meer »

Toenemende resistentie bij schimmels vereist aanpak

De Gezondheidsraad waarschuwt voor toenemende resistentie bij schimmels tegen antischimmelmedicatie, wat de behandeling van schimmelinfecties bemoeilijkt en vaker dodelijk maakt, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De resistentie ontstaat door langdurig gebruik van antimycotica en blootstelling aan fungiciden uit de landbouw. Het advies richt zich op intensivering van surveillanceprogramma’s vergelijkbaar met die voor antibioticaresistente bacteriën, detectie van resistente schimmels in het milieu, en beperking van fungicidengebruik in de landbouw. Regulering moet voorkomen dat nieuwe fungiciden chemische componenten delen met bestaande antimycotica. Verder wordt het verstandig gebruik van antimycotica in de zorg aangemoedigd. Door deze maatregelen kan de ontwikkeling van schimmelresistentie significant vertraagd worden.

Voor meer informatie zie www.gezondheidsraad.nl.

Lees meer »

kniedistractie nieuwe behandeling voor ernstige artrose

Voor mensen met ernstige knieartrose die te jong zijn voor een knieprothese, biedt kniedistractie een nieuwe behandelingsoptie. Bij deze procedure worden de gewrichtsoppervlakken in de knie uit elkaar getrokken om kraakbeenherstel te bevorderen. ReumaNederland heeft samen met UMC Utrecht jarenlang in dit onderzoek geïnvesteerd. Nu wordt de behandeling getest in verschillende ziekenhuizen binnen de GODIVA-studie om te bewijzen dat kniedistractie geschikt is voor patiënten onder de 65 jaar en een knieprothese jaren kan uitstellen. Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend: 80% van de patiënten ervaart minder pijnklachten tot vijf jaar na de ingreep, en bijna de helft heeft zelfs na negen jaar geen prothese nodig. Knieartrose, een veelvoorkomende en impactvolle aandoening, leidt tot veel pijn en beperkingen, waardoor innovatieve behandelingen zoals kniedistractie essentieel zijn.

Lees meer »

Evaluatie Live Actueel – 29 mei 2024

Tijdens de eerste editie van Live Actueel 2024, georganiseerd door Productionoffice en Voetzorg+, werd het belang van hand- en voetzorg bij mensen met dementie besproken. De digitale uitzending, die 2500 zorgverleners uit diverse landen trok, onderstreepte dat mensen met dementie vaak thuis wonen en specifieke zorgbehoeften hebben. Mischa Nagel wees op het gebrek aan aandacht voor deze groep in zorgopleidingen en benadrukte de noodzaak van gespecialiseerde hand- en voetzorg, aangezien voet- en handproblemen vaak voorkomen bij dementiepatiënten. De sessie, die presentaties van experts omvatte, benadrukte hoe cognitieve achteruitgang pijnbeleving beïnvloedt, waardoor specifieke zorg nodig is. Evaluaties toonden aan dat 85% van de deelnemers het evenement waardeerde met een 8 of hoger. De sessie stimuleerde zorgverleners om nieuwe kennis in hun praktijk toe te passen en benadrukte het belang van voortdurende educatie en kennisdeling om de zorg voor dementiepatiënten te verbeteren. Live Actueel bleek een effectief platform voor bewustwording en discussie.

Lees meer »

De finaciële last van de ziekte van Alzheimer ver voordat de diagnose gesteld is

Nieuw onderzoek onthult dat mensen met de ziekte van Alzheimer al jaren voor de diagnose hun financiën minder goed beheren. Onderzoekers van de Federal Reserve Bank of New York en Georgetown University combineerden Medicare- en Equifax-gegevens en ontdekten dat kredietscores van toekomstige Alzheimer-patiënten lang voor de diagnose dalen. Een jaar voor de diagnose hebben ze meer kans op achterstallige hypotheek- en creditcardbetalingen. Vroege cognitieve achteruitgang verslechtert financiële besluitvorming, wat leidt tot een verhoogde kwetsbaarheid voor oplichting en fraude. Met een vergrijzende bevolking zullen deze problemen naar verwachting toenemen, wat aanzienlijke economische gevolgen zal hebben.

Lees meer »

Marieke Uleyn – Essentiële richtlijnen correct gedrag zorgverlener t.o.v. patiënt

Correct gedrag van zorgverleners is cruciaal voor het welzijn en vertrouwen van patiënten. Het serieus nemen van de hulpvraag, actief luisteren en empathie tonen zijn essentieel. Een sterke therapeutische relatie, goede communicatie en realistische verwachtingen kunnen therapie-ontrouw voorkomen. Uit casusbespreking blijkt dat het winnen van het vertrouwen van de patiënt, transparantie over behandelingen en het betrekken bij het zorgplan de zorgervaring verbeteren. Onderzoek toont aan dat professionele competenties en interpersoonlijke zorgeigenschappen van zorgverleners bijdragen aan vertrouwen. Psychosociale stressoren en negatieve emoties kunnen therapie-ontrouw voorspellen. Door een brede kijk op iemands situatie en het aanpakken van barrières, kunnen zorgverleners de therapietrouw verbeteren. Goede communicatievaardigheden verhogen de zelfeffectiviteit van professionals. Met empathie, respect en samenwerking kunnen zorgverleners het welzijn van patiënten bevorderen.

Lees meer »

REGISTERPODOLOOG NLQF6 Voettechnicus NLQF 4

De opleiding tot registerpodoloog en voetkundig technicus bieden beide goede carrièreperspectieven in de voetzorg. Als registerpodoloog behandel je zelfstandig patiënten met voet-, houdings- en bewegingsklachten. De opleiding tot registerpodoloog is ingeschaald op NLQF niveau 6. Voetkundig technici ontwerpen en maken orthopedische voorzieningen, vaak met behulp van digitale technieken. Deze beroepsbegeleidende opleiding duurt 18 maanden en leidt op tot NLQF niveau 4. Voor beide opleidingen geldt dat je leert in de praktijk en waardevolle werkervaring opdoet. Er is een groot tekort aan registerpodologen en door de vergrijzing zal dit tekort alleen maar toenemen.

Lees meer »

Persbericht: LiveActueel editie 1 2024 – Voet- en handzorg bij mensen met dementie

Voetzorg+ organiseert op 29 mei een online live uitzending over voet- en handzorg bij mensen met dementie. Deskundigen zoals Gerben Jansen en Debby Gerritsen bespreken de invloed van dementie op pijnbeleving en de noodzaak van tijdige signalering door zorgverleners. Samenwerking tussen voetzorgverleners en de ouderenzorg is cruciaal, maar wordt bemoeilijkt door het ontbreken van erkenning en toegang tot patiëntendossiers voor (medisch) pedicures. Het thema wordt opgenomen in de studie “De oudere voet” aan de Universiteit van Amsterdam en Saxion Hogeschool. LiveActueel biedt accreditatie aan diverse beroepsgroepen door aanmelding en betaling verwerkingskosten maar is gratis bij te wonen via Facebook Live.

Lees meer »

Nog geen abonnee?

Neem nu een Community abonnement en ontvang een jaar lang de volgende voordelen:

  • Krijg toegang tot alle ‘community artikelen’, nieuws en zorgupdates speciaal voor abonnees.
  • Regelmatig online zorgupdates en de nieuwste artikelen buiten de Magazine edities om.
  • 6x het Magazine Voetzorg+ per jaar.
  • Zo’n 12 nieuwe artikelen per editie.
  • Lees het Magazine als flipbook.
  • Mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen.
  • Onbeperkte toegang tot Het Archief .
  • Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards.
  • 10% korting op de meeste scholingen van MischaNagel.nl.
oudere voet
mischa
audience

Iedere patient verdient de de best mogelijk zorg

Voetzorgverlening wordt vaak ondergewaardeerd terwijl gezonde, goed functionerende voeten essentieel zijn

Vroegtijdige signalering heeft directe gezondheidsvoordelen

Goed functionerende voeten essentieel zijn voor onze mobiliteit

Komende Opleidingen

Bekijk hier de komende opleidingen

Onze gastdocenten

Onze gastdocenten zijn experts in hun vakgebied met een bewezen reputatie.

ONCO-ZORG

De enige ProVoet erkende opleiding tot medisch pedicure oncologie!

de oorspronkelijke opleiding OVV, MPO en OHV.

Onze ONCO-Zorgverleners zijn opgenomen in de ‘digitale verwijsgids kanker’ van IKNL en kunt u ook terugvinden op onze eigen patiëntenplatforms ONCO-Foot en ONCO-Hand.

Video afspelen

De activiteiten van Mischa Nagel B.V.

Voetzorg+ is een opleidings- en informatie- instituut voor medische nascholingen en het overbrengen van actuele medische informatie voor voet-, hand,- huid,- nagelzorgverleners.