Voetzorg+ Actueel

Casus: Herpes infectie aan de voet

Een casus over een patiënt die na een pedicurebehandeling een herpesinfectie op de voet opliep. De medisch pedicure volgde hygiëneprotocollen, maar de patiënt vermoedde besmetting in de praktijk (dat is echter nooit vastgesteld). Het benadrukt het belang van strikte hygiëne, aangezien herpes een hardnekkig virus is dat kan blijven sluimeren. Correcte handelingen en materiaalhygiëne zijn cruciaal om infecties te voorkomen.

Lees meer »

Wat stervens-visioenen ons leren over leven

Een arts documenteert stervensvisioenen waarin stervenden overledenen en betekenisvolle momenten uit hun leven ervaren. Deze fenomenen blijken veel vaker voor te komen dan gedacht en bieden stervenden en nabestaanden vaak troost en zingeving. In plaats van ze af te doen als waanbeelden, pleit de arts ervoor deze visioenen te omarmen als een manier waarop de geest het stervensproces begeleidt.
(Ook niet abonnees lezen dit artikel gratis.)

Lees meer »

Johan Toonstra: Aangeboren moedervlekken aan de voeten

Bij geboorte aanwezige moedervlekken worden congenitale melanocytaire naevi (CMN) genoemd. Deze kunnen variëren in grootte, kleur en uitbreidingspatroon. Grote CMN (>20 cm) hebben een verhoogd risico op maligne transformatie naar melanoom. Naevus spilus is een bijzondere vorm met gespikkelde pigmentatie. CMN kunnen therapeutisch verwijderd worden, maar kleine laesies vereisen alleen periodieke controle vanwege het over het algemeen lage risico.

Lees meer »

Subsidiemogelijkheden voor de opleidingen van Voetzorg+

💻 Voet-handzorgverleners, vergroot uw expertise met de opleidingen van Voetzorg+!
💰 Ontdek de financierings mogelijkheden en probeer een subsidie via de regionale leerwerk-loketloketten te verkrijgen.
🌟 Zoals de opleiding Medische Basiskennis, volledig vergoed voor zo’n 10 deelnemers!
⚕️ Met deze opleidingen biedt u de beste kwaliteitszorg aan uw patiënten, ook in de oncologie.
🔍 Klik op de link en lees alles over de unieke kansen voor groei en professionalisering!

Mis deze impuls voor uw praktijk niet! Like & deel om op de hoogte te blijven.

Lees meer »

Het omgaan met een Melanoom: Een persoonlijk perspectief en nieuwe observatiemethoden. Door Marieke Uleyn.

Het krijgen van een melanoomdiagnose en ondergaan van een vervolgprocedure is emotioneel en fysiek uitdagend. Onzekerheid en complicaties kunnen het herstelproces belemmeren. Steun van zorgverleners en dierbaren is cruciaal om de mentale en emotionele last te verlichten. Openheid over gevoelens en hulp zoeken is belangrijk. Zorgverleners moeten voldoende verantwoordelijkheid nemen zodat patiënten tot rust kunnen komen. Empathie in de zorgrelatie schept vertrouwen en samenwerking.

Nieuwe technologieën als SPOTWATCH, een 3D fullbodyscanner, beloven waardevolle aanvullingen op reguliere dermatologische consulten. Ze kunnen helpen bij vroegtijdige detectie van mogelijke melanoomactiviteit. Omgang met deze diagnose is een langdurig proces, maar met doorzettingsvermogen, ondersteuning en innovatieve medische technologie kunnen patiënten herstellen.

Lees meer »

De haken en ogen van afslanken met semaglutide. Door Willem Koert

Semaglutide is de actieve stof in de medicijnen Ozempic en Wegovy van farmaceut Novo-Nordisk. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als diabetesmedicatie, maar bleek ook zeer effectief voor gewichtsverlies bij obesitas. Ozempic is een wekelijkse injectie voor diabetespatiënten, terwijl Wegovy specifiek voor afvallen is.

Vanwege de populariteit als “afslankmiddel” ontstond er een tekort aan semaglutide. Hierdoor wordt het illegaal verkocht, wat risico’s met zich meebrengt door verkeerde dosering. Hoewel semaglutide op korte termijn tot sterk gewichtsverlies leidt, keren de verloren kilo’s snel terug na stoppen omdat het eetpatroon niet verandert en spiermassa afneemt.

Naast gastro-intestinale bijwerkingen zoals misselijkheid zijn er zorgen over pancreatitis, depressie en effect op rijvaardigheid. Overheden houden dit scherp in de gaten. Gezien de geschiedenis van afslankmiddelen vrezen sommige artsen dat semaglutide uiteindelijk van de markt verdwijnt vanwege de risico’s. Vooralsnog lijkt het middel veilig bij langdurig gebruik, maar de langetermijneffecten moeten nog blijken.

Lees meer »

Nieuwe studie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, gepubliceerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), onthult een verband tussen inkomen en kankerdiagnoses. Mensen met lagere inkomensgroepen hebben over het algemeen een hoger risico op bepaalde kankersoorten, zoals longkanker, leverkanker, maagkanker, hoofd-halskanker en primaire tumor onbekend (PTO). Aan de andere kant worden kankers zoals huidkanker, borst-, prostaat- en zaadbalkanker vaker gediagnosticeerd bij hogere inkomensgroepen. Hoewel het stadium bij diagnose vergelijkbaar was tussen inkomensgroepen, hadden patiënten uit hogere inkomensgroepen vaak gunstigere stadia bij diagnose, mogelijk door deelname aan preventieve maatregelen en bevolkingsonderzoeken. Het verschil in kankerincidentie is het grootst bij leverkanker, dat drie keer vaker voorkomt bij mensen met een lager inkomen. De publicatie benadrukt de noodzaak van aandacht voor gezondheidsverschillen en doet aanbevelingen op beleidsniveau, individueel niveau en binnen het oncologisch veld.

Lees meer »

Wie verlost de obese reus van zijn pijnlijke voeten? Door Willem Koert

Met de toename van overgewicht en obesitas neemt ook het aantal mensen met pijnlijke voeten toe. Onderzoek wijst uit dat leeftijd en lichaamsgewicht belangrijke risicofactoren zijn. Overgewicht veroorzaakt een verhoogde belasting op de voeten, wat kan leiden tot aandoeningen zoals plantaire fasciitis en hielspoor. Diabetes type-2, vaak geassocieerd met obesitas, verergert deze problemen door het aantasten van pezen en het verminderen van het herstelvermogen. Gewichtsverlies en lichaamsbeweging worden aanbevolen als behandeling, maar voor sommige zware patiënten met verminderde motoriek kan dit uitdagend zijn. Ondanks de uitdagingen blijft beweging een optie, mogelijk na revalidatie.

Lees meer »

Diabetes type-2 onder controle – Leefstijl als medicijn (Door Willem Koert)

Diabetes type-2, een groeiende volksziekte, kan vaak onder controle worden gebracht door leefstijlverbeteringen. Volgens diabetoloog Hanno Pijl (afbeelding) is het mogelijk om de ziekte zo goed te beheersen dat medicatie niet meer nodig is. Leefstijlfactoren als voeding, beweging, stress, en slaap hebben een aanzienlijke impact op diabetes. Pijl benadrukt de rol van gezonde voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en voldoende slaap. Hij stelt dat een gezonde leefstijl niet alleen de insuline- en glucosehuishouding beïnvloedt, maar ook een breed scala van welvaartsziekten kan verminderen.

Lees meer »

Verder leven met kanker – 4 februari is wereldkankerdag

In 2023 zijn er 128.000 nieuwe kankerpatiënten, 2.000 meer dan in 2022. Variatie in diagnosestadium per kankersoort. Doneer Je Ervaring-peiling toont aan dat 85% van (ex-)patiënten na 10 jaar nog klachten ervaart. Borst- en darmkanker laten hogere percentages vroege diagnoses zien, terwijl longkanker vaak in een ongunstig stadium wordt ontdekt. NFK onthult dat 89% van de respondenten diverse lichamelijke en psychische klachten heeft, zoals vermoeidheid en depressie. Wereldkankerdag 2024 benadrukt de impact van kanker, met openstelling van zorgorganisaties en diverse activiteiten. Grafieken en informatie beschikbaar op IKNL.nl en NFK.nl.

Lees meer »

ONCO-Casus Sophia Willemsen

Oncologisch voetzorgverlener [OVV]Sophia Willemsen behandelt een borstkankerpatiënt met handvoetsyndroom (PPE). Regelmatige behandelingen, schoenadvies en inlays, gecombineerd met basisverzekeringvergoeding, handhaven stabiele voetzorg. Deze aanpak speelt een cruciale rol bij het vroegtijdig opsporen van complicaties, zoals trombose, en onderstreept de noodzaak van frequente vergoeding van oncologische voetzorg in de basisverzekering.

Lees meer »

Bekendmaking eerste donor voor de studie naar de oudere voet!

Een wetenschappelijke studie naar de oudere voet wordt gefinancierd door subsidies en marktfinanciering, met mogelijkheid tot toekomstige crowdfunding. De samenwerking met drie wetenschappelijke instituten heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Reymerink, een Nederlands bedrijf, is de eerste bekende donor, betrokken vanwege hun interesse in voetzorgverlening. Het project benadrukt de betrokkenheid van diverse entiteiten, waaronder bedrijven, vakverenigingen en stichtingen. De studie is te volgen op de LinkedIn-pagina van de stuurgroep.

Lees meer »

Klik hier voor een overzicht van de artikelen die in het Magazine Voetzorg+ zijn gepubliceerd. Deze zijn exclusief toegankelijk voor de Voetzorg+ Community.