Dag van de Voet 2018 – De oudere voet.

Op 1 oktober 2018 was het Internationale Ouderendag. Geïnspireerd door dit thema besloten we op 8 december de Dag van de Voet te organiseren met als thema “De oudere voet”.

 De organisatie van de Dag van de Voet 2018 was een samenwerking met Syntra-Antwerpen en Syntra-West.

Vele voetzorgverzorgers hebben een beeld dat zij nu al ervaring genoeg hebben om de voeten van ouderen te behandelen. De kennis en ervaring die u tijdens dit congres op doet, stellen u in staat uw zorg nog verder te verbeteren. In zijn inleiding zal Mischa Nagel uitleggen wat er in de komende jaren op u af gaat komen als voetverzorger.

Mischa Nagel over het programma:

“Een paar jaar geleden zag ik het al aankomen. Ik was uitgenodigd in een TV talkshow over kanker. In plaats van artsen waren de gasten patiënten. Dat zijn natuurlijk altijd zware onderwerpen maar het heeft mij er wel heel erg bewust van gemaakt dat de ouder wordende mens niet meegenomen wordt in wetenschappelijk onderzoek naar kanker en wetenschappelijk onderzoek in het algemeen! Dit werd zelfs pijnlijk duidelijk. Kanker is een aan de ouder wordende mens geassocieerde ziekte maar in de zoektocht naar werkzame therapieën werd deze groep over het hoofd gezien terwijl zij wel de kern doelgroep zijn.

Ineens zag ik ook beweging in het zorgaanbod voor ouderen en zie je allerlei specialisaties ontstaan rondom de ouder wordende mens. De Nederlandse regering kwam in 2012 met een deltaplan ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. In de ons omringende landen zie je soortgelijke initiatieven ontstaan.

Er zijn ineens geriatrisch fysiotherapeuten, geriatrisch verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en nog meer. Allen zijn ze gemotiveerd om o.a. middels het deltaplan ouderen het zorgaanbod aan te passen aan de zorgvraag, zoals dat in markttermen heet. Jarenlang hebben we wel geweten dat we met zijn allen ouder worden maar we zijn vergeten dat de oudere mens ook fysiek en mentaal verandert en dat je niet zo alle zorgmodaliteiten maar één op één kan doorzetten. Dat zijn we als maatschappij een beetje vergeten. Oud worden lijkt leuk maar oud zijn is andere koek. En waar blijft voetzorg in dit verhaal.

Als mensen langer onafhankelijk thuis moeten wonen is mobiliteit essentieel. Mobiliteit is heel erg afhankelijk van het functioneren van voeten en als je dat niet meeneemt in alle zorgfacetten dan kun je het deltaplan laten voor wat het is. Er verandert ook nogal wat als je ouder wordt.

Dat we zover niet zijn en dat voeten voor ouderen ondergeschoven kinderen zijn, bleek uit een gesprek wat ik onlangs had met een specialist ouderengeneeskunde die het intake traject verzorgt voor ouderen die in een zorginstelling worden opgenomen:

“Voeten daar kijken we niet naar bij de intake. Maar als de problemen beginnen dan beginnen ze meestal met de voet en dat legt  een enorm beslag op de zorg.”

Moeilijker wordt het dan nog als iemand ook cognitief verminderde vermogen ontwikkelt. Mensen met Alzheimer kunnen geen pijnassociatie leggen en dus ook niet aangeven waarom en wanneer iets pijn doet. Dat is belangrijk voor een voetzorgverlener die invasief aan de slag gaat! Negen van de tien voetzorgprofessionals zijn niet van dit kleine facet op de hoogte!

Maar dat is lang niet het enige! De oudere voet verandert fysiologisch en anatomisch en u moet op de hoogte zijn om op al die facetten te kunnen reageren. Daarom is deze Dag van de Voet speciaal en belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Door de samenwerking met Syntra kunnen we u een prachtige accommodatie aanbieden en u kunt – u als Belgische deelnemer – gebruik maken van de KMO Portefeuille!”

Programma

  • Mischa Nagel: Opening & inleiding
  • Leen Rooms: Op staande voet (praktijkgerichte voordracht met patiënt)
  • Fiona Damstra: De fysieke veranderingen van de ouder wordende voet
  • Ninian Sammels: Het verlies van cognitieve vermogens

Community jaarabonnement:

Voor €89,50 per jaar geniet u van vele voordelen:

Elke 2 maanden

6x het Magazine Voetzorg+ per jaar

Zowel online als offline

Lees het Magazine als flipbook, met de mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen

Toegang tot het archief

Onbeperkte toegang tot Het Archief  bestaande uit voorgaande edities van het Magazine

Quick Reference Cards

Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards

korting op opleidingen

10% korting op het normale tarief van de meeste scholingen