Een gebroken heup: Opereren of niet?

Elk jaar breken ongeveer 20.000 mensen in Nederland hun heup, wat neerkomt op bijna 55 gevallen per dag. Met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar zijn de meeste slachtoffers ouderen, en voor hen vormt een heupbreuk de meest voorkomende reden voor ziekenhuisopname. Hoewel de meerderheid direct wordt geopereerd, vraagt traumachirurg Detlef van der Velde zich af of dit altijd de beste optie is.

Volgens Van der Velde beseffen weinig mensen dat een gebroken heup een levensbedreigende situatie kan zijn, vooral voor kwetsbare ouderen. Uit twintig jaar onderzoek blijkt dat de overlijdenspercentages na een heupbreuk hoog zijn, waarbij de helft van de kwetsbare ouderen binnen een jaar overlijdt, en een derde zelfs binnen een maand.

Na een heupoperatie volgt een intensief revalidatietraject, maar het herstel is vaak niet volledig. Activiteiten moeten worden beperkt, en complicaties zoals longontsteking, urineweginfecties en psychische problemen zijn veelvoorkomend.

In Nederland wordt opereren als de beste behandeling beschouwd, omdat niet opereren vrijwel zeker tot de dood zou leiden. In het St. Antonius Ziekenhuis wordt echter 8 tot 10 procent van de patiënten met een heupbreuk niet zonder overleg geopereerd. Tijdens gesprekken met de patiënt en/of diens familie wordt besloten of opereren de beste optie is, waarbij de verwachte impact op de kwaliteit van leven en sterven wordt besproken.

Detlef van der Velde pleit voor meer aandacht voor de kwaliteit van leven en sterven bij beslissingen over een heupoperatie. Hij benadrukt het belang van ‘shared decision making’, vooral wanneer de patiënt niet in staat is zelf beslissingen te nemen. Van der Velde vindt het cruciaal dat mensen zelf nadenken over hun wensen met betrekking tot medische behandelingen en deze kenbaar maken aan hun familie.

Bron:

https://www.anbo.nl/speerpunten/gezondheid-vitaliteit/dossier-toekomstige-zorg/een-gebroken-heup-wel-of-niet-opereren

https://www.nu.nl/binnenland/6296866/veel-ouderen-overlijden-na-heupoperatie-besef-dat-dit-levensbedreigend-is.html