Het omgaan met een Melanoom: Een persoonlijk perspectief en nieuwe observatiemethoden. Door Marieke Uleyn.

Het krijgen van de diagnose melanoom en het ondergaan van een vervolgprocedure kan een emotioneel en fysiek uitdagende tijd zijn voor patiënten.

Als iemand die zelf recent een melanoom heeft ontwikkeld en een re-excisie heeft ondergaan, weet ik dat dit proces gepaard kan gaan met onzekerheid en belemmeringen die de vooruitgang van de heling kunnen vertragen.

Een complicatie tijdens mijn herstel leidde tot aanhoudende vermoeidheid, wat mijn herstelproces nog complexer maakt.

Deze onzekerheden en uitdagingen benadrukken het belang van steun, zowel van zorgverleners als van dierbaren, om de mentale en emotionele last van deze ervaring te verlichten. 

Het is cruciaal om open te zijn over uw gevoelens en om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Het is eveneens belangrijk dat zorgverleners voldoende verantwoordelijkheid opnemen in de zorg, zodat er voldoende ruimte is voor de patiënt om tot rust te komen. Empathie en professionele betrokkenheid in een zorgrelatie is altijd van groot belang. Dit zorg niet alleen voor vertrouwen bij de patiënt, maar ook voor een goed samenwerkingsverband.

Nieuwe onderzoeksmethoden in Vlaanderen

Onlangs heb ik zelf een onderzoek in SPOTWATCH ondergaan, een innovatieve scanner die bedoeld is als aanvullende en preventieve observatiemethode.  Ik had dit op VRT nieuws zien voorbij komen en gezien mijn voorgeschiedenis vond ik dit dus zeker interessant.

Bij SPOTWATCH scant men huid van kop tot teen in 3D. De 92 hoge resolutie 360-gradencamera’s zien sneller zeer kleine veranderingen dan het blote oog dat kan. Zo’n scan noemt men ook bodymapping.

Deze nieuwe technologie belooft een waardevolle toevoeging te zijn aan de reguliere dermatologische consulten, en kan helpen bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke veranderingen in de huid die opnieuw kunnen wijzen op melanoomactiviteit.

Het omgaan met een deze diagnose en de nasleep van de behandeling kan een langdurig proces zijn, maar met doorzettingsvermogen, ondersteuning en innovatieve medische technologieën kunnen patiënten hun weg vinden naar herstel.

Marieke Uleyn

Hoofdredacteur Voetzorg+

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram