Het Voetcongres/ Dag van de Voet 2021 (DVC-21)

Het Voetcongres 2021 / Dag van de Voet 2021 (DVC-21)

Beste voetzorgverleners van Nederland, Vlaanderen, het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname. Dit is tevens een bericht voor alle andere zorgdisciplines die te maken hebben met voetzorg binnen hun eigen competenties.

INZICHT ACHTER DE SCHERMEN VAN DE ORGANISATIE VAN ONZE CONGRESSEN

Vandaag zal de officiële verkoop beginnen van de kaarten voor het Voetcongres 2021 / Dag van de Voet 2021 (DVC-21). In mijn blog wil ik u meenemen in onze congreservaring die inmiddels bijna twee decennia bestrijkt en u laten zien dat je niet van de ene dag op de andere een congres organiseert.

Over het Voetcongres en de Dag van de Voet

  • Het Voetcongres is een jaarlijks Nederlands congres dat al georganiseerd wordt vanaf 2004.
  • De Dag van de Voet is een jaarlijks Vlaams congres dat al georganiseerd wordt vanaf 2007.

Vanwege COVID-19 beperkingen en de mede hierdoor sterk toegenomen digitalisering hebben we beide evenementen voor de 2e keer samengevoegd tot een virtueel evenement.

We streven in 2022 naar een normalere situatie terug te kunnen keren met in ieder geval een mogelijkheid tot fysieke aanwezigheid. Hoe normaler er tegen die tijd uit zal zien? Ik heb het antwoord niet en denk ook niet dat iemand die vraag kan beantwoorden. Op dit moment nemen we nog steeds geen enkel risico niet en zijn we -gezien de onrust die dit in veel gevallen lijkt te moeten veroorzaken- niet bereid een tweede QR-code te moeten scannen ter controle aan de fysieke poort van een congreslocatie. Het organiseren van onze altijd hoog beoordeelde congressen is een enorm gecompliceerd proces waar we dit laatste niet extra bij willen hebben. Daar komt bovendien bij dat zelfs de nabije toekomst nu nog steeds onzeker is en het keer op keer moeten annuleren van congreslocaties behoorlijk in de papieren is gaan lopen.

Beide evenementen trokken in het verleden veel bezoekers met als hoogtepuntons congres in Utrecht in 2014 met 1400 bezoekers. Het gehele (tijdelijke) Vredeburg theater zat tot en met de laatste plaat gevuld en middels een speciaal vervoerprogramma kwamen er bussen vanaf maar liefst 15 opstappunten in Nederland en twee in België. Het theater was niet groot genoeg om alle standhouders te kunnen huisvesten dus moesten er 2 grote tenten worden aangebouwd om iedereen de ruimte te kunnen geven. De Dag van de Voet viel vroeger samen met La Journée du Pied, het frans gesproken congresdeel en ook toen waren 800 tot 1000 deelnemers niet ongebruikelijk

De markt is echter op een aantal manieren veranderd:

  1. Vroeger waren wij de eerste en enige met een congres speciaal gewijd aan Voetzorg. Binnen vijf jaar volgenden de eerste volgers al en tegenwoordig zijn er wel 30 aanbieders van congressen van groot tot klein.
  2. Na de crisis in 2008 werd het steeds moeilijker om met name grote bedrijven te motiveren als hoofdsponsor op te treden. In 2017 liep het laatste contract af.
  3. In de loop der jaren werd iedereen een beetje congresmoe en nam het aantal deelnemers af.
  4. In maart 2020 werden congressen onmogelijk tenzij je een digitale oplossing had en die hadden wij razendsnel. Naast een systeemoplossing hebben we vanaf het begin enorm geïnvesteerd in informatie, communicatie en zelfs oefensessies opdat deelnemers met volle vertrouwen en zonder stress de virtuele live bijeenkomsten zonder problemen konden bijwonen.

Na het begin van de pandemie

Ook bij ons hakte de pandemie er goed in. De eerste lockdown zorgde er van de ene dag op de andere voor dat de gehele planning plat ging, we geen inkomsten meer hadden, er moesten twee gereserveerde congresfaciliteiten voor 2020 wel betaald worden. Gelukkig had JanJaap in zijn ‘vorige leven’ veel ervaring opgedaan in virtueel samenwerken met partijen over de hele wereld. Dat maakte het makkelijker bepaalde keuzes te maken en maakte het inzichtelijker hoe we een doelgroep die weinig ervaring had met digitalisering daarin moesten begeleiden. Tot die tijd was dat als concept alleen een absolute no-go. Als bedrijf hebben we eenmaal €4.000 kosten vergoed gekregen van de regering maar verder was er geen enkele regeling op ons van toepassing

Stom toevallig was JanJaap eind 2019 gestart met een project om o.a. een nieuw vakblad digitaal aan te kunnen bieden. De basis voor Voetzorg+ lag er begin maart net en toen werd alles voor iedereen anders. Omdat het kon maar ook om onszelf en u allen iets van perspectief te kunnen bieden en natuurlijk ook om het geheel opnieuw op te starten hebben we een digitaal evenement (Online College Oncologie) opgezet waaraan iedereen gratis kon deelnemen en wat direct geaccrediteerd werd door ProCERT en de Stichting Loop. Het was voor ons een sprong in het diepe maar een goede test wat we konden bereiken op het digitale vlak. Tevens konden we de doelgroepen die geen praktijk meer mochten doen een gratis geaccrediteerd evenement aanbieden. Meer dan 1000 professionals hebben dit college gevolgd.

De lessen hieruit gaven ons inzicht wat de doelgroepen konden. We hebben een handboek geschreven over het aanpassen van de lessen van fysiek naar digitaal. Je moet er nl wel voor zorgen dat alle informatie goed overkomt en dat ook de digitale omgeving secuur is. Naast voorlichting over hoe te ‘Zoomen’ legden we deelnemers ook uit hoe ze hun eigen digitale omgeving konden beveiligen. Daarnaast moeten de deelnemers zich betrokken voelen bij de presentatie en moet een docent eigenlijk een compleet nieuwe competentie aanleren naast je gebruikelijke stijl van lesgeven. MischaNagel.nl BV evalueert elke presentatie, cursus, congres, opleiding. Dat gebeurt via de software Survey Monkey en de termijn van invullen is maximaal 2 weken. We analyseren de resultaten nauwkeurig. We proberen deelnemers altijd te motiveren om de enquête vooral wel in te vullen want we stellen onze opleidingen en cursussen waar mogelijk bij naar de wensen van de klant.

Digitaal leskrijgen wat betekent dat eigenlijk

Voor ieder congres beiden we deelnemers die minder affiniteit hebben met digitaal leskrijgen en/ of ook moeite hebben de digitale entree te vinden een aantal technische oefensessies. We leren u dan op onze congressen gemakkelijk “de deur” te vinden en optimaal te kunnen participeren Ja en dan toch gaat het ook aan onze kant nog wel eens fout met een technische storing. Maar wees ervan overtuigd dat wij een heel professioneel team om ons heen hebben bij elk congres bestaande uit een regisseur, meerdere cameraposities, een sociale mediadesk en diverse technici. Bij avond-/ dagcursussen (inmiddels E-Scholingen) en ONCO-Zorg opleidingen verwelkomt en begeleid onze E-Concierge deelnemers bij binnenkomst en neemt pro-actief contact op mocht iemand niet tijdig inloggen. Meekijkend op de computer van een deelnemer via diens smartphone lukt het bijna altijd om binnen te komen. Sinds maart vorig jaar hebben we bovendien kennis kunnen maken met vele honderden partners, kinderen, kleinkinderen, buren, vrienden, etc.. die hielpen met inloggen.

Inmiddels is 90% van de doelgroep overtuigd dat het digitaal leskrijgen / een congres bij wonen een groot aantal voordelen heeft.

  • Je hoeft niet meer naar een congres locatie te reizen en voor sommige mensen is de reistijd meer dan een uur.
  • Na een lange congres-dag hoef je niet meer naar huis te rijden.
  • Geen autokosten of andere reiskosten meer.
  • Je wordt tijdens een congres niet gestoord door bijgeluiden van anderen uit de zaal.
  • Het beeldmateriaal is duidelijker te zien.

Het enige wat echt gemist wordt is het onderlinge contact! Dat wordt nog steeds meerdere malen aangegeven. We hebben hier vanaf het begin een virtuele oplossing voor bedacht maar dat is voor velen nog net een virtuele stap te ver. Voor ons is dat geen reden om te stoppen met het aanbieden van virtuele koffiekamers, foyers, wandelgangen of borrelruimtes. Deze zijn altijd exclusief voor de deelnemers!

Accreditatie /aanwezigheidscontrole

Tijdens digitale congressen kan de 100% aanwezigheid niet meer gecontroleerd worden middels het zetten van een handtekening. Alleen die handtekening is nog geen aanwezigheidsgarantie en daarom hadden wij bij fysieke congressen altijd een in en uitgangscontrole. Bij digitale congressen stellen wij of aan het einde of aan na elke presentatie accreditatievragen. Ons computersysteem herkent uw aanwezigheid en zo kunnen wij de accrediterende organen garanderen dat u aan onze congressen heeft deelgewonen.

Sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook van toepassing bij Mischa Nagel.nl BV. Voetzorg+ is een onderdeel van MischaNagel.nl BV.

  • Elke auto die onnodig de weg op gaat is er een teveel. Als je een congres organiseert met 1200 deelnemers zijn er op die dag 2 x 1000 auto’s op de weg. Gemiddeld komt 20% van de deelnemers met het openbaar vervoer. Wij organiseren 4 grote congressen op jaarbasis en als we dat geheel digitaal doen scheelt dat 8000 autoritten.
  • U ontvangt alles digitaal van ons: e-ticket, naslagwerk, certificaat. Wij hebben op parkeerplaatsen bij vroegere congressen hele syllabussen bij het weggaan gevonden en hebben ook niet het idee dat een congres syllabus lang in omloop blijft. Dat vinden wij zonde van het papier. Dat is direct voor ons verbonden met bomen en daar moeten er juist meer van komen en niet minder. Digitaal scheelt bovendien in mankracht.
  • Digitale naslagwerken worden bovendien regelmatig bijgewerkt; zo heeft u altijd de meest recente informatie. Binnen Voetzorg+ heeft iedere deelnemer een eigen virtuele omgeving (account). Daar vindt u naslagwerken, e-tickets, facturen, aangeschafte e-booken etc overzichtelijk en op één vaste plek. Ook zo maken we het u zo makkelijk mogelijk.

De toekomst

Voor de toekomst zullen alle evenementen van Voetzorg+ digitaal blijven. Behalve de congressen. Deze zullen vanaf 2022 in een hybride vorm worden aangeboden. Aan u de keuze: Thuis achter de computer of een plaats in de zaal waarbij u rekening moet houden dat zaal plaatsen duurder zullen zijn. We plannen dit voor volgend jaar voor de Nederlandse congressen in Landgoed de Horst in Driebergen. Dat zal onze vaste congreslocatie worden. Voor België hebben we daar nog geen keuze in gemaakt.

Wat verandert er nog meer:

  • Bij de laatste 2 congressen hebben wij een gedeelte van het congres materiaal vast vooraf gemaild zodat u meer inzicht krijgt in de presentatie. We evalueren nog of we dat zullen blijven doen.
  • Bij het laatste OVV/OVH symposium hebben wij de deelnemers gevraagd een documentaire te bekijken van 2 uur over een onderwerp wat zo gecompliceerd is dat daarna de presentatie van de apotheker veel beter te volgen was.

Internationaal

Op 20 november a.s zal middels een hybride congres vanuit Frankrijks grootste kankerkliniek Oncopole in samenwerking met professor Vincent Sibaud de aftrap worden gegeven voor het curriculum Soigneur des Pied Oncologique OVV. Ons complete curriculum zal i.s.m. de universiteit van Toulouse, Oncopole in Toulouse, Professor Sibaud beschikbaar worden gesteld aan Franse en franstalige voetprofessionals.

Over het samenstellen van het programma van het Voetcongres 2021 / Dag van de Voet 2021 zal ik een 2e blog schrijven.

Amsterdam 1 oktober 2021. Mischa Nagel

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram