Onychomycose een nieuwe epidemie?

Terugkijken?

Als community abonnee kunt u altijd de Live Actueel uitzending terugkijken, via uw community pagina.

Bent u lid? klik dan hier om in te loggen
Nog geen lid? klik dan hier.

LiveActueel #5:
Onychomycose een nieuwe epidemie?

Sprekers
Mischa Nagel, Jochem Buil en als extra gast Karlien Bongers

Woensdagavond 25 september van 19u30 tot 21 uur - online alleen nog via Zoom.

Elk thema wat uitgelicht wordt in LiveActueel is met zorg gekozen om een medische uitdaging waar nog geen duidelijke strategie voor bestaat aan u voor te leggen.

Bent u als zorgprofessional op zoek naar verdieping en inspiratie? Wilt u samen met collega’s en experts werken aan een betere kwaliteit van leven en zorverlening? Dan is de vijfde editie van LiveActueel echt iets voor u!

LiveActueel is een dynamisch educatief programma dat Belgische en Nederlandse zorgprofessionals samenbrengt om kennis te delen en te discussiëren over actuele onderwerpen binnen de voetzorg. Onze doel is de zorg voor de patiënt te optimaliseren waarbij diens veiligheid altijd geborgd is.

Huid en nagelschimmels zijn relatief onschuldig echter als een huid- of nagelschimmel veroorzaakt wordt door een non-dermatofiet (15%  van alle onychomycosen) en kan deze ernstige complicaties veroorzaken bij die patiënten met een sterk afgenomen afweer.

  • Hoe gaan we daar in de voet- en handzorg mee om?
  • Wat is de beste aanpak?
  • Hoe weet je dat je te maken hebt met een non-dermatofiet?
  • Kunnen kunstnagels een rol spelen bij het onstaan van onychomycose?  

Deze en meer vragen komen aan bod in de volgende editie van Live Actueel.

We hebben veel met elkaar te bespreken!

  1. Het laatste grote onderzoek naar de prevalentie van voetschimmel dateert uit 1999. Het Achillesonderzoek liet zien dat 1 op de 3 Nederlanders rondloopt met een schimmelinfectie aan de huid of nagel van de voet. Dit beeld moet voor sporters worden bijgesteld naar een verhouding van 1 op 2. Over de prevalentie van schimmelinfecties aan de handen is geen onderzoek bekend. Sommige chronische ziekten zoals diabetes geven een grotere kans op schimmelinfecties aan de voeten/handen en de steeds groter wordende populatie ouderen loopt ook een hoger risico. De verhouding die werd vastgesteld in het Achillesonderzoek met de toename van de ouderenpopulatie en de toename van o.a. het aantal diabetespatiënten achterhaald kunnen zijn.
  2. Schimmelinfecties aan de nagel (Onychomycose) zijn complexe infecties. Verschillende factoren spelen een rol om deze infectie te genezen. O.a. het vaststellen van een onychomycose, behandelplan, (Afhankelijk welk protocol gevolgd wordt contact met de huisarts), vaststellen of de nagel nog groeit, beeldvorming ontwikkeling van de infectie en aanpassen van het behandelplan, afspraken met de patiënt, mee behandelen van de schoenen. (Dermatofiet/nondermatofiet).
  3. Voetzorg+ verwerkt sinds 2008 elk jaar aanpassingen in het door ons uitgebrachte zorgprotocol. Die wijzigingen zijn gebaseerd op wetenschap maar ook op ervaring uit de praktijk.
  4. Resistentie ondermijnt de behandeling van schimmelinfecties Aldus de gezondheidsraad afgelopen juni. Ziekteverwekkende schimmels worden steeds vaker resistent tegen antischimmelmedicatie (antimycotica). Hierdoor zijn schimmelinfecties minder goed te behandelen en vaker dodelijk bij mensen met een verminderde afweer. De problematiek rondom resistente schimmels is vergelijkbaar met die rondom resistentie van bacteriën tegen antibiotica, maar effectief beleid ontbreekt. De raad adviseert om bij de aanpak van antimycoticaresistentie aan te sluiten bij het beleid voor antibioticaresistentie. Door een voortvarende aanpak kan de ontwikkeling van resistentie bij schimmels net als bij bacteriën aanzienlijk worden vertraagd.
  5. In juli 2024 heeft brancheorganisatie ProVoet een protocol gepubliceerd voor de aanpak van onycho- en dermatomycose in de voetzorgverlenerspraktijk. Het is een positieve stap vooruit in de zorg voor deze complexe infecties. Er zijn echter wel belangrijke aanvullingen die vooral de veiligheid van de patiënt voorop moet stellen.

Onze sprekers

Jochem Buil (klinisch microbioloog bij RadboudUMC) en Mischa Nagel (zorgspecialist Voetzorg+) belichten deze groeiende zorguitdaging vanuit diverse invalshoeken. Karlien Bongers (voorzitter ProVoet) zal het nieuwe ProVoet zorg protocol over de aanpak van onycho-en dermatomycose toelichten. Deze live-uitzending duurt 90 minuten.

Leer over resistentievorming, innovatieve zorgstrategieën en de rol van AI in diagnostiek. Duik in boeiende discussies gevat in vijf stellingen, waaronder de ernst van schimmelinfecties, het belang van schoenhygiëne en de noodzaak van testen. Ontdek hoe u als zorgprofessional kunt bijdragen aan het tegengaan van antimycoticaresistentie. Deze interactieve sessie biedt u niet alleen waardevolle inzichten, maar ook de kans om uw vragen rechtstreeks aan de experts voor te leggen. Doe essentiële kennis op die u in staat stelt uw patiëntenzorg naar een hoger niveau te tillen.

Vijf stellingen over onychomycose

Ziekmakende schimmels raken steeds meer bestand tegen medicijnen. Hierdoor wordt het lastiger om schimmelinfecties te behandelen. De Gezondheidsraad noemt dit een “ernstige bedreiging voor de volksgezondheid” en vindt dat de overheid moet ingrijpen. Schimmelinfecties op bijvoorbeeld de huid of nagels zijn vaak onschuldig. Een infectie die dieper doordringt in het lichaam, kan echter dodelijk aflopen. In Nederland krijgen ongeveer 3.000 mensen per jaar een levensbedreigende schimmelinfectie. Nog eens een kwart miljoen Nederlanders lijden aan chronische schimmelaandoeningen. Bij een deel heeft dat “grote gevolgen” voor hun kwaliteit van leven.

STELLING 1: Schimmelinfecties op bijvoorbeeld de huid of nagels zijn vaak onschuldig!  Is dat wel zo? Er is geen onderzoek dat dit bewijst. Infectie met een non-dermatofiet bij iemand met een sterke immuun afwijking kan bijzonder ernstige gevolgen hebben.

  • Uitleg door Jochem Buil met aanvullingen door Mischa Nagel
  • Aanvullende uitleg verschil dermatofieten en non-dermatofieten

Er zijn zes verschillende medicijnen/ farmacologische manieren om schimmels te doden. Onlangs is er een nieuwe manier bijgekomen. In een interview met prof Verweij in Voetzorg+ geeft hij aan dat het ontzettend jammer is dat deze werkstof al meteen door verschillende industrieën geclaimd is voor gebruik en dat het niet lang zal duren voordat ook tegen deze werkstof resistentie optreedt.

STELLING 2: Kan een zorgtraject door (medisch) pedicure opgenomen worden in de strategie van de gezondheidsraad om resistentie tegen te gaan?

  • Uitleg door Jochem Buil  resistentie opbouw en de gevolgen
  • Aanvullende uitleg Mischa Nagel waarom een zorgtraject i.s.m. de huisarts overmatig gebruik van orale antimycotica kan voorkomen

Bij de behandeling door een arts tegen een onychomycose maar ook door andere disciplines wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan het reinigen van de schoen. Toch wordt in veel wetenschappelijke studies benadrukt dat het reinigen van schoeisel aan de binnenkant een belangrijke bijdrage levert om o.a. herinfectie door een schimmel te voorkomen. Schoenreiniging aan de binnenkant zou een onderdeel moeten zijn van onze hygiëne patroon.

STELLING 3: Is het reinigen van de schoenen een onderdeel van de behandeling bij onychomycose?

  • Uitleg Jochem Buil aan de hand van beelden.
  • Aanvullende uitleg Mischa Nagel aan de hand van schoenreinigingsprotocol dat door hem is opgesteld i.s.m. prof. Haneke, Fleur Nouwens (Het schoenreinigingsprotocol zal worden uitgereikt als onderdeel van uw Naslagwerken)

Iedere dag leest u tegenwoordig in de krant, op sociale media, u ziet het op televisie in het journaal of zelfs aparte programma hebben het als thema AI: Arterficial Intelligence. We krijgen heel veel informatie over ons heen maar dat gaat veel meer over keerzijde van AI. Al jarenlang proberen we in de zorg iets te vinden tegen Onychomycose. Onychomycose is de vierde klacht waar mensen mee komen in de huisartsenpraktijk en dat geeft al aan dat de klacht door mensen zelf als hinderlijk ervaren wordt. Maar bij bijvoorbeeld diabetespatiënten kan Onychomycose ernstige problemen veroorzaken. Als we alle feitelijkheden rondom een Onychomycose door AI laten bewerken dan is de volgende stelling:

 

STELLING 4: AI kan ondersteunen om de diagnose onychomycose te stellen.

  • Uitleg door Jochem Bijl

ProVoet heeft onlangs nieuwe richtlijnen uitgebracht over de zorg voor mensen die last hebben van een onychomycose. Het laten testen op de aanwezigheid van een schimmel is niet in deze richtlijnen opgenomen. De beide presentatoren stellen dat testen en de uitkomsten daarvan de basis is waarop het ingezette zorgtraject rust. Zij zullen ieder hun argumenten hiervoor aanvoeren. Karlien Bongers zal vervolgens uitleggen waarom Provoet dit niet in hun richtlijnen heeft opgenomen.

STELLING 5: To test or not to test that is the question?

  • Uitleg Jochem Buil over het belang van testen
  • Uitleg Mischa Nagel over de mogelijkheden die ter beschikking staan/stellen van een diagnose/Samenwerking met de huisarts.
  • Aanvullende uitleg en motivering waarom ProVoet dit niet in de richtlijnen heeft opgenomen door Karlien Bongers voorzitter ProVoet.

En verder....

Is het wel of geen Onychomycose?

Tijdens deze LiveActueel zullen we u in totaal vier foto’s van probleemnagels voorleggen. Uw opdracht is om per foto aan te geven of u een onychomycose ziet of iets anders. De antwoorden op deze vragen zijn gelijk de accreditatievragen die wij altijd stellen om voor de accreditatiecommissies aan te tonen dat de deelnemers gedurende het hele programma aanwezig waren.

Het reinigen van schoenen. Wat leeft er in onze schoenen?

Om de deelnemers kennis te laten maken met het microbieel leven in de schoen is het zinvol om dit eens zichtbaar te maken. Jochem Buil heeft op verzoek van Mischa Nagel een handdoek/ badkamerkleedje en wat schoenen op een kweekplaat gelegd. Na het zien van de beelden die dit oplevert  begrijpt u als zorgverlener direct het belang van hygiëne thuis op verschillende facetten van het dagelijks leven.

Programma

StartOnderdeel
19U30Inleiding door Mischa Nagel
19u35Stelling 1
19u50Stelling 2
20u05Stelling 3
20u20Stelling 4
20u35Stelling 5
20u55Laatste vragen door deelnemers
21u00Afsluiting door Mischa Nagel

Deelnemen en Accreditatie

Deelname aan LiveActueel is altijd gratis met een Community jaarabonnement. Om het voor alle deelnemers overzichtelijk en transparant te maken wordt LiveActueel alleen nog via Zoom uitgezonden (en dus niet meer via Facebook of onze website). Direct onder de afbeelding hierboven kiest u of u accreditatie wenst of niet (kies een optie).

Accreditatie

  • ProCert : 2 punten (Voetzorg algemeen, niveau 4)
  • Footcare : Gespecialiseerd Voetverzorger (na inzending attest)

Bij de overige registers zal geen accreditatie worden aangevraagd maar kunt u middels inzending certificaat vrij-beschikbare punten aanvragen (o.a. Kabiz: Registerpodoloog: LOOP; St.Adap: Huidtherapeuten/Podotherapeuten; NBOT: Orthopedische Schoenmakers).

Indien gebruik gemaakt wordt van accreditatie, brengen wij €19,50 verwerkingskosten in rekening (schrijf u vóór 15 juli in en betaal slechts  €14,50) . U ontvangt dan ook een bewijs van deelname, toegang tot nascholingsmaterialen. Accreditatiepunten worden binnen enkele werkdagen verwerkt. Voor aanwezigheidscontrole voor accreditatie zullen we vier foto’s aan u ter beoordeling voorleggen (zie boven). Beantwoording en de zoomrapportage over aanwezigheid zijn leidend voor het toekennen van accreditatie.

Deelnemers die de eerste optie kiezen betalen € 4,95 en ontvangen geen accreditatie/ certificatie noch toegang tot het naslagwerk.

Met een Communityjaarabonnement is deelname volledig gratis.

Mis deze unieke kans niet om uw kennis te verrijken en samen te werken aan betere zorg. Zorg dat u erbij bent op 25 september!

Live Actueel is een initiatief van Mischa Nagel en Production Office, in samenwerking met Voetzorg+.