Draagt kennis van psychologie bij aan betere voetzorg?
Terugkijken?
Als community abonnee kunt u altijd de Live Actueel uitzending terugkijken, via uw community pagina.
Bent u lid? klik dan hier om in te loggen
Nog geen lid? klik dan hier.
Op de avond van 1 februari staat ook de scholing ‘Overgewicht & Voeten‘ ingepland; speciaal ontwikkeld en gegeven door Dr. Paul Hustinx. Bij hoge uitzondering , ontvangen deelnemers aan Overgewicht die zich ook voor de Live Stream hebben aangemeld na afloop toegang tot de opname van deze laatste. Zij dienen zichzelf wel vooraf online in te schrijven. Na het bekijken van de opname van de Live Stream krijgt u indien van toepassing de bijbehorende accreditatiepunten bijgeschreven nadat u drie vragen schriftelijk heeft beantwoord.
Voetzorg+ maakt in het nieuwe jaar 4x een speciale Live Stream met een actueel thema voor de voetzorgverlener.
Deelname is gratis. 2 ProCERT punten voor ingeschreven deelnemers op 1 februari a.s.: 1x ondernemerschap + 1x diabetes.
Eerste Voetzorg+ LiveStream in 2023 op woensdagavond 1 februari van 19u30 tot 21 uur.
Thema: Draagt kennis van psychologie bij aan betere voetzorg?
Het accent van deze presentatie zal liggen op voetzorg voor de diabetische patiënt.
Psychologie is in de opleiding van de medisch pedicure geen onderdeel.
Medisch pedicures in Nederland -en in Vlaanderen de gespecialiseerd voetverzorgers – verzorgen de voeten van veel mensen met een chronisch ziektebeeld maar moeten ook kunnen omgaan met bijvoorbeeld dementie of verdriet van de patiënt die ernstig fysiek en mentaal lijden kent. Door de laagdrempeligheid van de medisch pedicure worden ze vaak blootgesteld aan gesprekken die een enorme belevingsimpact kunnen hebben. In de oncologische voetzorg is enige kennis van psychologie noodzakelijk om de communicatie met de patiënt goed te kunnen inschatten en om jezelf te kunnen beschermen zodat de praktijkervaringen niet van invloed te laten zijn op je eigen dagelijks leven.In de oncologie is psychologie voor patiënten een zorgdeel dat patiënten ter beschikking staat. Onco- Psychologie is ook een specialisatie. Voor reuma is er zelf een leerstoel reumapsychologie (Prof. Rini Geenen).
Voor diabetespatiënten is er geen gespecialiseerde psychologische ondersteuning dat is op zich fascinerend. In gesprekken met patiënten blijkt vaak dat zelfdiscipline een van de moeilijkste aspecten van de zelfzorg is maar wel heel belangrijk om ernstige voetproblemen te voorkomen. Daar zou meer ondersteuning voor moeten zijn. Diabetes heeft een enorme invloed op het dagelijks bestaan en kwaliteit van leven.
Kennis van psychologie voor de medisch pedicure voor de behandeling van de diabetische voet is van belang:
Zelfbehoud. Moeilijke en intense gesprekken Hoe ga je daar mee om? Als je zes van zulke patiënten op een dag hebt dan moet je wel zorgen dat jezelf overeind blijft Hoe doe je dat?
Communicatie met patiënten met een ernstige aandoening is vaak complex. Hoe reageer je op moeilijke situaties? Je bent niet getraind als psycholoog maar welke reacties zijn wel passend voor een medisch pedicure
In gesprekken met patiënten blijkt vaak dat zelfdiscipline één van de moeilijkste aspecten van de zelfzorg is maar wel heel belangrijk. Medisch Pedicures merken dat vaak zelf ook en het is geen gemakkelijk onderwerp om bespreekbaar te maken. Hoe pak je als Medisch Pedicure die coachende rol op?
Ellis Tryssesoone en Mischa Nagel willen met deze Live Stream een bewustwordingsproces in gang zetten dat aantoont dat psychologie voor de zorg voor diabetespatiënten bijdraagt aan een optimale voetzorg.
Endocrinoloog Wiliam van Houtum zal als expert reageren op de presentatie van Ellis en als autoriteit op het gebied van de diabetische voet verdere aanbevelingen doen.
Een team van zeer ervaren medisch pedicures zal vanuit hun vakkennis reageren op de presentatie van Ellis.
Daarna kan het publiek vragen stellen of aanvullende informatie geven
Mischa Nagel zal de Live Stream samenvatten en na 1,5 uur afronden.
Er zijn aan deelname geen kosten verbonden.
2 ProCERT punten voor ingeschreven deelnemers op 1 februari a.s.: 1x ondernemerschap + 1x diabetes.