MischaNagel.nl, ProVoet en de oncologische voet

ProVoet heeft ook vertrouwen in MischaNagel.nl als het gaat om de oncologische voet

Vrijdag ontvingen wij de officiële bevestiging van ProVoet dat wij als eerste opleider de specialisatie medisch pedicure oncologie [MPO] mogen geven. Aan deze erkenning is twee jaar van intense gesprekken vooraf gegaan. Wij hebben in de afgelopen drie maanden heel hard gewerkt om alles aan te passen aan de structuren van ProVoet. Samen met TCI hebben we zelf de verbinding gelegd tussen de nieuwe opleiding en examen onder meer op basis van onze in negen jaar opgedane kennis, inzichten en ervaring . Dit moet naadloos op elkaar aansluiten. Het examen wordt zoals ook bij OVV uitgevoerd door examenbureau TCI.
Dinsdagavond (13 juli vanaf 19u) zal ik tijdens een Facebooklive sessie uitleggen waarom de samenwerking met ProVoet belangrijk is zowel voor ProVoet als voor ons. Na een lange periode van onbegrip leidde het aantreden van een nieuwe ProVoet directeur er een paar jaar geleden tot de wederzijdse belofte net zo lang met elkaar te praten als nodig te vinden, (daardoor) oplossingen te vinden en de strijdbijl te begraven. Het resultaat hiervan moge duidelijk zijn. Gezamenlijk hebben we kunnen werken aan deze specialisatie die echt heel belangrijk is voor de oncologische patiënt.
In de afgelopen negen jaar hebben wij middels klinische evaluaties bevestigd gekregen dat de gegeven zorg door een OVV hoog gewaardeerd wordt. Ook blijkt dat deze vorm van ONCO-Zorg echt een significante bijdrage levert aan kwaliteit van leven van een kankerpatiënt die last heeft van zijn handen en/of voeten als gevolg van de antikanker behandeling.
Tijdens de Facebook live sessie blik ik eerst terug op de aanleiding, het begin, andere ontwikkelingen en hoe de samenwerking met ProVoet verder kan ontwikkelen. We hopen ook op de aanwezigheid van een aantal OVVers die al langer met kankerpatiënten werken om in het kort hun ervaring met u te delen. Op 20 augustus start dan de eerste echte MPO opleiding.
Waar nu al mogelijk zal ik niet alleen uitleggen wat de verschillen zijn tussen een OVV en een MPO, maar ook waar deze elkaar overlappen.
Ik begin precies om 19.30 en hoop velen van u te mogen informeren morgen over deze indrukwekkende opleiding. Op Facebook kunt u de gehele sessie na afloop op een voor u geschikter moment volledig terugkijken. Wilt u actief deelnemen aan deze sessie en direct uw vragen kunnen stellen (op Facebook kunt u dat alleen via de chat doen), meldt u dan aan voor de Zoom-meeting via deze link.
Een specialisatie in de oncologie is op zich niet bijzonder: we kennen inmiddels oncologisch diëtisten, oncologisch fysiotherapeuten, enzovoort. Een oncologisch voetzorgverlener ontbrak echter bij deze disciplines en deze vorm van zorg is hard nodig. Kankerpatiënten wenden zich tijdens de rustperioden tussen hun kuren (b.v. chemotherapie) regelmatig tot een (hun) voetzorgverlener. Die voetzorgverlener moet beschikken over correcte en recente kennis over de mogelijke consequentie van hun voetzorg behandeling juist voor kankerpatiënten die onder behandeling zijn. Een opleiding in de oncologische voetzorgverlening levert niet alleen kenniswinst op, maar levert een bijdrage aan een sterk verbeterde communicatie tussen de zorgverleners van de patiënt en -zoals we keer op keer hebben kunnen meten- deze gespecialiseerde vorm van voetzorg draagt bij aan de kwaliteit van leven van kankerpatiënten.
Lees hieronder wat kankerpatiënten zeggen over de door een OVV verleende zorg
Sinds 2016 evalueren we hoe de verleende voetzorg wordt ontvangen in de praktijk. OVV en OHV leveren daarvoor jaarlijks een onherleidbare casus aan en middels een gecodeerd systeem (sinds 2019) beantwoord ook de patiënt een aantal vragen. (OHV heeft nog geen gegevens kunnen aanleveren.) Vanuit OVV hebben we de data (meer dan 1000 patiënten) verwerkt in een overzicht dat bij de opleiding uitvoerig wordt besproken. Hieronder leest u enkele uitspraken van patiënten die de zorg van een OVV ervaren hebben. Deze vormen bij voorbaat een prachtige aanvullende motivatie om deze bijzondere opleiding te volgen.
  • Geen pijn meer aan je voeten beïnvloedt je mentale toestand. Haar (de OVV) communicatie was zonder druk en wordt door ons zeer gewaardeerd.
  • Ik verlaat haar praktijk blij en kan de rest van de dag het hoofd bieden.
  • De OVV zorg heeft mij zeker positief beïnvloed.
  • Vriendelijk en empathisch, dat maakt het verschil.
  • Goed handelen en goed geïnformeerd zijn dat is wat ze (de OVV) is.
  • Vanwege de OVV-zorg kan ik lopen en aan mijn conditie werken.
  • In het begin veel aandacht voor mij als patiënt en goede samenwerking tussen mijn oncoteam en haar.
  • Ik kan weer normaal functioneren wat zeker belangrijk is voor mijn sociale leven.
  • Ik heb last van neuropathie na een bezoek aan de praktijk van de OVV voelt het veel beter
  • Geen pijnklachten meer aan mijn voeten.
  • Ik durf mijn voeten weer in het openbaar bloot te vertonen.
  • Mijn OVV blijf altijd zoeken naar oplossingen, dus ik heb minder pijn. Op deze manier kan ik wat taken uitvoeren en voel ik me menselijk.
  • Zeer comfortabel dat mijn voeten werden behandeld door iemand die mijn ziekte begrijpt. Ze kon echt veel doen om mij te helpen.
  • De OVV had mijn toestemming om contact op te nemen met het onco-team. Het gaatallemaal om mijn eigen veiligheid en welzijn.
  • De OVV schreef telkens een klein rapport aan mijn oncoloog die dat erg op prijs stelde. Deoncoloog vroeg me vaak naar de toestand van mijn voeten.
  • De OVV nam tweemaal contact op met de oncoloog en dat voelde heel veilig.
  • Ik denk niet dat het noodzakelijk is dat de OVV contact opneemt met het onco-team. Ik doe dat allemaal alleen.
Ik hoop morgen veel voetzorgverleners te mogen informeren.
Mischa Nagel

Meer informatie over de ONCO-Zorgopleidingen [OVV/OHV] vindt u op onze ONCO-Zorg pagina (klik hier). De opleidingsgids zal later deze week volledig worden herzien; de belangrijkste aanpassingen gebaseerd op MPO zijn echter reeds opgenomen.

Kijk ook eens op het patiëntenplatform oncofoot.com voor een nog beter inzicht in de werkzaamheden van een OVV en begrip over het belang oncologische voetzorg. De door MischaNagel.nl opgeleide en actieve OVV’ers zullen ook in de toekomst vermeld worden in de digitale verwijsgids kanker va IKNL

Meer informatie over de ONCO-Zorgopleidingen [OVV/OHV] vindt u op onze ONCO-Zorg pagina (klik hier). De opleidingsgids zal later deze week volledig worden herzien; de belangrijkste aanpassingen gebaseerd op MPO zijn echter reeds opgenomen.

Kijk ook eens op het patiëntenplatform voetzorgplus.com voor een nog beter inzicht in de werkzaamheden van een OVV en begrip over het belang van oncologische voetzorgverlening. De door MischaNagel.nl opgeleide en actieve OVV’ers zullen ook in de toekomst vermeld blijven in de digitale verwijsgids kanker van IKNL.

 

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram