Observaties Oncologisch Voetzorgverlener OVV met veel opgebouwde expertise

Praktijkervaringen door een oncologisch voetzorgverlener OVV in Vlaanderen

Wat ik in het ziekenhuis geleerd heb, en héél belangrijk is, is communicatie en dat wordt in segment het behandelplan tijdens de opleiding oncologisch voetzorgverlener OVV heel erg benadrukt.

We moeten ook op tijd doorsturen naar de juiste discipline, bv. huidprobleem dermatoloog en zeker bij kankerpatiënten. Soms vraagt het onco-team aan mij advies voor huidverzorging, maar ik laat dat altijd over aan een dermatoloog.

Nog andere voorbeelden, een voet van een kankerpatiënt kan zo aangetast zijn dat aangepast schoeisel noodzakelijk is, dan adviseer ik een orthopedist

die laat ik een voorschrift maken, en dan de volgende stap een orthopedisch schoentechnieker. Niet aangepast schoeisel kan de beschadiging aan de voet ten

gevolge van de chemo vergroten. En brengt het comfort van de patiënt in gevaar.

(Note Mischa Nagel: We hebben een pilotstudie voltooid bij 14 patiënten met Handvoetsyndroom graad 2 en deze een maand laten lopen op aangepast schoeisel. Een van de resultaten was dat het loopvermogen met 31% verbeterde. De studie moet nog worden gepubliceerd maar de resultaten spreken duidelijk voor een uitgebreide klinische studie met een groter patiënten aantal met zowel Handvoetsyndroom als Hand-Voet-Huid reactie als gevolg van doelgerichte therapie)

Als bij kankerpatiënten wondjes minder goed genezen is het arterieel aspect super belangrijk, is de doorstroom naar de voet nog wel in orde, ik adviseer regelmatig een arterieel onderzoek in overleg en vaak wordt er dan een probleem gesignaleerd.

Dit zou ook moeten opgenomen worden in het behandelingsplan in overleg met het onco team stuur op tijd door naar de juist discipline, train jezelf in kennis, je moet alles bekijken.

Ik geef nogmaals met nadruk aan: observeer je patiënt in je anamnesegesprek. Kan de patiënt zichzelf nog verzorgen? Moet er hulp worden ingeschakeld? Ik spreek over mentale en sociale aspecten indien de patiënt dat wil. Ook dan is het aanspreken van andere disciplines noodzakelijk uiteraard steeds in overleg en met goedkeuring vaan de patiënt

Je zal als professionele voetzorgverlener meer geapprecieerd worden door een juiste signalering als daar tegenover een zelf gekozen verkeerde behandeling staat.

Voetzorg Bea Nijs/Vlaanderen

Note redactie: Bea Nijs werkt bijna alleen met kankerpatiënten met voetproblemen. Zij heeft na de OVV opleiding heel veel expertise opgebouwd en werkt nauw samen met de in haar regio gelegen oncologische afdelingen. Haar visie op de patiënt wordt altijd uiterst serieus genomen in het multidisciplinaire team rondom de oncologische patiënt.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram