Het belang van oncologische voetzorgverlening
Er is nog geen klinische of onderzoeksfocus naar voetcomplicaties die het gevolg zijn van kankertherapieën. Deze complicaties komen echter vaak voor en hebben een aanzienlijke negatieve impact op de mobiliteit van patiënten, kwaliteit van leven en consistente dosering van antineoplastische middelen.
Er zijn momenteel geen “officiële” richtlijnen in de wereld voor screening of zorg voor kankerbehandeling-gerelateerde voetproblemen. Dit staat in contrast met voetzorgprotocollen voor patiënten met diabetes en artritis, waar de voetzorg een cruciaal onderdeel van ziektebestrijding is.
Gezien de ernstige impact en de potentiële ontwikkeling van complicaties, dienen patiënten en gezondheidszorg providers worden geïnformeerd over hoe deze onaangename gebeurtenissen kunnen worden voorkomen en aangepakt. Oncologieteams en zorgverleners hebben goede richtlijnen nodig om veilige en effectieve zorg te waarborgen.
Bewustwording van voetcomplicaties
Preventieve evaluatie- en managementstrategieën, zoals die uitgevoerd tijdens de rigueur tandheelkundige evaluaties voorafgaand aan het hoofd- en nekradiotherapie of stamceltransplantaties, zouden model kunnen staan voor de podologische evaluatie van patiënten die kankertherapie gaan krijgen die resulteren in een relatie met de voet bijwerkingen.
De meeste patiënten, zorgverleners, podotherapeuten, andere voetverzorging therapeuten en oncologieprofessionals weten niet kankerbehandelingen voetproblemen kunnen veroorzaken. Aan de andere kant, zijn podotherapeuten en andere voetverzorgers zich vaak niet bewust van de complicaties die hun behandelingen kunnen veroorzaken tijdens of na de behandeling van kanker.
Opleiding OVV
In 2012 heeft de Nederlandse “medische voet” -academie een educatief programma voor medisch voetzorgverleners opgezet. Het hoofddoel van het programma was om het bewustzijn van potentiële complicaties en screening te vergroten, patiënten de juiste begeleiding geven en de voeten kankerpatiënten in optimale conditie tijdens en na de behandeling.
Deze inspanning ook gericht op het stimuleren van de communicatie tussen de medisch voetzorgverleners en oncologieprofessionals.
De competenties van een OVV’er zijn vastgelegd in een profiel met 10 belangrijke voorwaarden.
Ontwikkelingen
Inmiddels (2018) zijn er in Nederland en Belgie een driehondertal Oncologisch Voetzorgverleners OVV opgeleid. Zij volgen elk jaar een verplichte nascholing en zijn zo op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van nieuwe anti kankermedicatie en eventueel optredende voetproblemen.
Deze OVV’er s staan vermeld in de Digitale verwijsgids Oncologie en op deze website.
Richtlijnen
OVV’ers zijn opgeleid door medisch specialisten, communicatiedeskundigen, een onco-psycholoog, een oncologie verpleegkundigen en ervaren OVV’ers.
Deze groep OVV’ers heeft samen met specialisten richtlijnen opgezet voor veilige voetverzorging bij kankerpatiënten. Dit zijn geen officiële richtlijnen, maar die zullen op basis hiervan worden geofficialiseerd.
Deze richtlijnen zijn terug te vinden op www.oncofoot.org.