Onderzoek naar frequentie Onychomycose bij MS patiënten

 

Doelstellingen.

Het bepalen van de frequentie van onychomycose en de klinische, mycologische en dermoscopische kenmerken ervan bij patiënten met MS in vergelijking met de algemene bevolking.

Resultaten.

De frequentie van onychomycose bij patiënten met MS was hoger dan bij de gezonde populatie (32% vs. 26%, P = 0,509). Er werd een hogere frequentie van niet-dermatofytische schimmels gevonden, hoewel dit niet statistisch significant was. De klinische manifestaties en dermoscopische bevindingen bij patiënten met MS en onychomycose waren vergelijkbaar met die van de algemene populatie. 

Conclusie.

De frequentie van onychomycose bij patiënten met MS is iets hoger dan die van de algemene bevolking. Een mogelijke associatie van HLA-DR8 als gevoeligheidsfactor voor onychomycose wordt voorgesteld. De etiologie van opportunistische schimmels bij MS-patiënten met onychomycose kan verband houden met immunosuppressieve behandeling.

Bron.

Onychomycose bij patiënten met multiple sclerose: prevalentie, klinische beschrijving, mycologisch en dermoscopisch onderzoek bij een Mexicaanse populatie.

Carlos D Sánchez-Cárdenas 1Diana Vega-Sánchez 1Sarah B Vargas-Santana 2José Flores-ivera 2Roberto Arenas 1Teresa Corona 2

PMID: 33855705   DOI: 10.1111/ijd.15580

Schimmeldiagnostiek 3.0.

Mischa Nagel geeft regelmatig een dagvullende scholing ‘Schimmeldiagnostiek‘ i.s.m. de Radboud Universiteit Nijmegen. Klik hier voor aanvullende informatie.

Ook geeft hij een avondscholing ‘MS, Parkinson en Spierdystrofie‘; klik hier.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram