LiveActueel #7 – Andere benadering van een ingegroeide nagel

Digitaal op dinsdag 13 mei 2025 - extra lange editie - 18:15 - 21:00 uur. Gratis deelname voor abonnees.

 28,50

Is interventie door de podotherapeut gewenst, hoe veilig is deze door de podotherapeut uitgevoerde ingreep en in hoeverre ontlast het de huisartsenzorg?

Inhoud van deze pagina

Klik hier boven voor de digitale brochure.

Accreditatie zal worden aangevraagd voor

  • Huisartsen
  • Praktijkondersteuners Huisarts
  • Verpleegkundig specialisten huisarts
  • Dermatologieverpleegkundigen
  • (Medisch) Pedicure
  • Footcare (Vlaanderen)
  • Podotherapeut
  • Register Podoloog
  • Podoloog (Vlaanderen)

Presentatie: Mischa Nagel

Gasten: Joselien van Iersel + Charlotte de Greef.

Productie: Mischa Nagel (namens Voetzorg+) i.s.m. Mathias Mallentjer (Productionoffice Antwerpen)

In de kliniek van Joselien van Iersel en Charlotte de Greef in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven komen zowel patiënten met de meest complexe ingegroeide nagel problemen als recidiverende patiënten op consult; bij elkaar zo’n 80% van het totaal.

Ervaring is een voorwaarde voor een goed uitgevoerd en begeleid partiële nagelresectie. Dit is ook zo omschreven in de richtlijnen ingegroeide nagel. In de richtlijnen over de ingegroeide nagel wordt de competentie van zowel de podotherapeut, register-podoloog als (medisch) pedicure niet genoemd. Toch krijgen zij het meeste te maken met deze problematiek.

Joselien van Iersel en Charlotte de Greef zijn de grondleggers van de partiële nagelresectie met fenolisatie uitgevoerd door de podotherapeut. Ze zijn hier zo succesvol in dat ze speciaal hiervoor een eigen kliniek in Eindhoven hebben opgericht in het Maxima Medisch Centrum. Het openen van een kliniek in een ziekenhuis is op zich al een ingewikkeld proces, zeker als de competentie en de uitvoering ervan niet staan omschreven in de richtlijnen ingegroeide nagel.

Begin 2020 is op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, en in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Patiëntenfederatie Nederland een richtlijn gepubliceerd voor de behandeling van de ingegroeide teennagel. Er zijn diverse behandelaren die patiënten met een ingegroeide teennagel helpen, zoals huisartsen, dermatologen, chirurgen en artsen in opleiding. Hoewel het een kleine kwaal is, zijn er verschillende behandelstrategieën en meningen over de behandeling in omloop, die al dan niet voorzien zijn van wetenschappelijk onderbouwing. 

Daar waar het conservatief behandelen door de medisch pedicure of podotherapeut niet meer mogelijk is, biedt de Nagelkliniek in het Maxima Medisch Centrum  een oplossing!
Door jarenlange ervaring in het uitvoeren van partiële nagelresecties onder lokale anesthesie hebben we ons met onze focuskliniek binnen het Máxima Medisch Centrum kunnen profileren als hét kenniscentrum voor de behandeling van de problematische unguis incarnatus binnen de voetgezondheidszorg!
Samenwerking met andere disciplines staat bij ons ook hoog in het vaandel en levert direct resultaat op voor de cliënt!

Dat podotherapeuten deze verrichtingen uitvoeren is bijzonder en er zal nog veel procedureel moeten worden geregeld voordat deze ingreep als competentie van de podotherapeut in de richtlijnen zal worden opgenomen.  De theorie en het protocol zijn wel opgenomen in het curriculum podotherapie. (Medisch) pedicures spelen een belangrijke rol in het gehele proces.

Middels een opname van een partiële nagelresectie brengt Live Actueel in beeld hoe deze procedure wordt uitgevoerd in de kliniek van Joselien van Iersel en Charlotte de Greef. (Deel 1 van het programma)

  • Wat vindt de patiënt: gefilmd tijdens de middag in een apart opgenomen segment
  • Welke rol spelen Medisch Pedicures in dit proces
  • Is er een rol voor de NLQF 6 opgeleide register-podoloog
  • Wat vinden de huisartsen van dit initiatief en zouden de zorgverzekeraars dit in de basisverzekering moeten opnemen.
  • Ingroeiende nagels aan de handen komen ook voor. Joselien en Charlotte zullen deze problematiek tijdens hun openingspresentatie aanspreken.
Extra editie LiveActueel voor de (medisch) pedicure (september)

Als vervolg op deze LiveActueel zal er in september 2025 een extra uitzending van Live Actueel worden uitgezonden waarbij de volledige aandacht zal gaan naar de rol van de (medisch) pedicure om binnen de competentie de juist zorg te leveren en te kunnen doorverwijzen naar een gespecialiseerde podotherapeut. Exacte datum volgt.

Extra editie LiveActueel voor huisartsen, verpleegkundig specialisten huisarts  en praktijkondersteuners (november)

Als vervolg op deze LiveActueel zal in november 2025 een speciale editie Live Actueel worden uitgezonden voor huisartsen, verpleegkundig specialisten huisarts  en praktijkondersteuners. Exacte datum volgt.

Programma

Extra lange editie: van 18:15 tot 21:30 uur met een pauze van 15 minuten.

Deel 1: 18:15 -19:15 uur

  • Video van een partiële nagel resectie die eerder op de dag van de uitzending in de kliniek is uitgevoerd, voorzien van begeleidend commentaar

Pauze 19:15 -19.30 uur

Deel 2 19:30 -21:00 uur

  • 19:30: Korte inleiding Mischa Nagel
  • 19:40: Joselien van Iersel: De ingegroeide nagel in de podotherapeutische praktijk
  • 20:20: Terugkoppeling door KNMG/ Huisarts
  • 20:40: Discussie
  • 20:55: Accreditatievragen
  • 21:00: Afsluiting door Mischa Nagel

Inleiding

Lang niet iedereen gaat met een ingegroeide nagel naar de huisarts. Wanneer de patiënt toch het spreekuur bezoekt, bestaan de klachten meestal al enige tijd en heeft men zelf al geprobeerd wat aan de kwaal te doen. De incidentie van een ingegroeide teennagel in de huisartspraktijk ligt rond de 4 per 1000 patiënten per jaar en is het hoogst bij mensen tussen de 15 en 24 jaar (incidentie. Bij mannen komt de klacht ongeveer tweemaal zo vaak voor als bij als vrouwen. De aandoening komt vanaf het 65 e jaar ook weer vaker voor, en dan met name bij vrouwen. De diagnostiek is vrijwel nooit een probleem. De huisarts heeft keuze uit verschillende behandelingsmogelijkheden. In de praktijk leidt dit tot een beleid dat varieert van het geven van adviezen (34%), het voorschrijven van medicatie of verbandmateriaal (23%), een ingreep door de huisarts (38%), tot het verwijzen naar de chirurg (14%). 

Prevalentie

Voor Nederland en België zijn de exacte cijfers over ingegroeide nagels (onychocryptosis) niet altijd even goed gedocumenteerd, maar algemene informatie geeft een volgend beeld: 

Prevalentie in Nederland en België

In westerse landen wordt geschat dat ongeveer 2-5% van de bevolking last heeft van ingegroeide nagels.

Als we deze percentages toepassen op Nederland (ongeveer 17,5 miljoen inwoners) en België (ongeveer 11,5 miljoen inwoners), zou dit betekenen dat tussen de 350.000-875.000 Nederlanders en 230.000-575.000 Belgen last hebben van ingegroeide nagels.

De grootste groep met deze klacht zijn jonger <24.  (Slechte voet hygiene, slecht schoeisel, sporten met verkeerd schoeisel, voet transpiratie (hyperhidrosis plantaris)

  • Verkeerd nagels knippen en mensen die hun nagels afscheuren
  • Ouderen > 75 jaar kunnen nog slechts 33% hun eigen voeten bereiken
  • Volwassenen hyperconvexe nagels
  • Onychomycose
  • Obesitas
Referentie: Ozdemir Cetinkaya P, Özkesici Kurt B, Aksu A, Aydin SN, Kaya HE, Altunay IK. Evaluation of predisposing factors in patients with ingrown toenails: a prospective, case-control study. Arch Dermatol Res. 2024 Nov 16;317(1):23. doi: 10.1007/s00403-024-03510-2. PMID: 39549081.

Achtergrond

Definitie

Bij een ingegroeide teennagel is een distale rand van de nagel (veelal de laterale) in het omliggende nagelbed gegroeid.  De teen is pijnlijk, rood en gezwollen. Bij chronische ontsteking of prikkeling van de nagelwal kan granulatieweefsel (‘wildvlees’) ontstaan. De pijn verergert bij staan en lopen. De ontsteking en het granulatieweefsel kunnen leiden tot een pussige afscheiding.

Klinisch beeld

Het toenemende gebruik van kunstvezels in sokken en van plastic materiaal in schoenen vergroot het probleem, daar tenen behoefte hebben aan een luchtige, flexibele plaats in de schoen met voldoende ventilatie. Aangezien tijdens het lopen de halluces het meest worden beschadigd, zijn de nagels van de tenen het meest aangetast. Hyperhydrosis is een verergerende factor. In het beginstadium is er pijn en soms enige ontsteking, maar naarmate de afwijking toeneemt, ontstaat door de persisterende prikkeling van de nagelwal granulatieweefsel en kan de ontsteking heviger en de pijn intenser worden. In de meeste gevallen veroorzaken spiculae een verwonding aan de nagel, doordat ze in de (laterale) nagelwal dringen. Mettertijd laten de spiculae voor het grootste deel van het nagelbed los en liggen dan als vreemd lichaam in de weke delen van de (laterale) nagelwal.

Voor de dagelijkse praktijk zijn drie typen ingegroeide nagels te herkennen
  1. De subcutane nagel. Als gevolg van onjuist afknippen van de nagel ontstaat een spicula die distaal onder de weke delen die de nagel omgeven kan ingroeien. De nagel zelf is normaal, maar door het ingroeien in de weke delen ontstaat irritatie en ontsteking.
  2. De naar binnen gebogen nagel. Te sterke kromming van de nagel wordt meestal alleen gezien aan de grote teen. Hoewel het een ingegroeide nagel kan veroorzaken, ontstaat meestal een sterk ongemak doordat de weke delen van de distale falanx partieel worden gestranguleerd zonder de epidermis echt te beschadigen.
  3. Hypertrofie van de nagelwal. De nagels zijn wel normaal, maar de nagelwal groeit over de nagel heen. Dit kan aanleiding zijn tot ophoping van vuil, en als gevolg daarvan ontsteking diep onder het hypertrofische weefsel.

Bij alle drie de typen ingegroeide nagel kan door de recidiverende prikkeling een granuloom ontstaan. Dit is te beschouwen als een uit de hand gelopen genezingsreactie.. 

Deelnemen en administratie

Deelname aan LiveActueel is altijd gratis met een Community jaarabonnement.

 Deelname exclusief via Zoom

Om deelname overzichtelijk en transparant te maken wordt LiveActueel alleen nog via Zoom uitgezonden (en dus niet meer via Facebook of onze website).

  • U heeft de volgende opties (klik op groene knop Toevoegen aan winkelmand):
    1. Community abonnees melden zich volledig kosteloos aan – mits ingelogd.
    2. Niet abonnees betalen €28,50 Let op: dit is een extra lange editie van LiveActueel (start 18:15 tot 21:00 uur).

Met een Community jaarabonnement is deelname blijvend geheel gratis. 

Klik hier voor een beschrijving van het abonnement en overzicht van de vele voordelen van de Voetzorg+ Community. Voetzorg+ bestaat inmiddels vijf jaar!

Om in aanmerking te komen voor accreditatie dient u zich vooraf in te schrijven met vermelding van een correct registernummer bij (een) accrediterende organisatie(s) (ook indien u abonnee bent), minimaal 170 minuten ingelogd deel te nemen en de digitale accreditatievragen via Zoom te beantwoorden. Wanneer u aan deze spelregels voldoet ontvangt u binnen twee weken na de uitzending ook een digitaal certificaat van deelname en toegang tot het online naslagwerk.

Terugkijken van de opnames van LiveActueel is een exclusief voordeel voor Community abonnees.

Mis deze unieke kans niet om uw kennis te verrijken en samen te werken aan betere zorg. Zorg dat u erbij bent op 13 mei!

LiveActueel is een initiatief van Mischa Nagel en Production Office, in samenwerking met Voetzorg+.

LiveActueel #7 is extra lang en duurt 45 minuten langer dan voorgaande uitzendingen!
Deelnamekosten zijn iets hoger dan voorafgaande uitzendingen van Live Actueel door de toevoeging van een in beeld gebrachte partiële nagelresectie door Joselien van Iersel en Charlotte de Greef voorafgaand aan het programma. Kosten voor deelname bedragen €28,50 vrijgesteld van  BTW incl. acccreditatie, naslagwerk en certificaat van deelname.

"De uitvoering van een partiële nagelresectie voor een ingegroeide nagel door de podotherapeut past in het beleid van de Nederlandse overheid om zorghandelingen te delegeren aan vakbekwame professionals met een specifieke expertise, waarbij dezelfde kwaliteitsnormering gehandhaafd blijft."