Live Stream 24 april diabetes voet; hand

Maandag 24 april - 19u30-21u

 0,00

445 op voorraad

 

Voetzorg+ verzorgt in 2023 4x een speciale live stream met een actueel thema voor de (voet)zorgverlener.

Deelname is gratis. ProCERT en V&VN (diabetes) accreditatie in aanvraag.

Tweede Voetzorg+ LiveActueel in 2023 op maandagavond 24 april van 19u30 tot 21 uur.

Thema: De diabetische voet wat is er aan de hand?

 

Overwegingen.
Voetklachten bij diabetische patiënten zijn redelijk bekend. Er zijn richtlijnen voor deze klachten en er is bepaald wie in welke fase zorg verleent en er is zelf een verzekeringsvergoeding beschikbaar om de zorg te bekostigen.
Handklachten in relatie tot diabetes zijn minder bekend. Welke klachten komen voor, hoe vaak, wie verzorgt/behandelt deze klachten, wat voor impact hebben deze klachten op kwaliteit van leven? Zijn zo maar wat vragen die we graag willen belichten.
Als voorbereiding op Live Actueel van 24 april zullen we elke keer een voorzet doen waarom het belangrijk is om deel te nemen door iets over een stukje van de hand in relatie tot diabetes te publiceren:
 
Mensen met diabetes zijn kwetsbaar voor infecties in en rond de nagels, waaronder gramnegatieve bacteriën of schimmels. Neuropathie en glykemie verhogen het risico, evenals schade aan de nagel of aangrenzende huid, bijvoorbeeld door vervormde of scherpe nagels. Een goede nagelverzorging aan zowel handen als voeten is van vitaal belang.
Nagels zijn wegwijzers naar algemene of digitale gezondheid. De nagelmatrix heeft een goede toevoer van bloed met zuurstof en andere voedingsstoffen nodig, en een normale zenuwtoevoer. Onderbrekingen hiervan, bijvoorbeeld door vaatziekten, kunnen tijdelijke of blijvende veranderingen in nagelvorm, -contour of -kleur veroorzaken. Dergelijke veranderingen komen vaker voor bij diabetes dan wordt erkend. Patiënten kunnen eindigen met ontbrekende of sterk vervormde nagels.
Nageleiwitten zijn geglycosyleerd en dit correleert met glycemie. Nagelknipsels kunnen een manier zijn om diabetes te diagnosticeren op locaties zonder onmiddellijke toegang tot laboratoriumfaciliteiten of personeel.
Bron: Nails in diabetes,Dr Rowan Hillson MBE (First published: 11 September 2017,https://doi.org/10.1002/pdi.2124)
 
  • Inleiding & presentatie. Mischa Nagel
  • Handexpert: Frank van Wijk. Fysio- en handtherapeut
  • Specialist: William van Houtum, endocrinoloog

Er zal een expertteam van 2 handverzorgers en twee medisch pedicures reageren op de informatie.Daarna hebben de deelnemers de mogelijkheid vragen te stellen.

Mischa Nagel zal de Live Stream samenvatten en na 1,5 uur afronden.

Er zijn aan deelname geen kosten verbonden. 

Deelname aan Live Actueel is gratis. Deze editie zal worden uitgezonden via onze facebook en linkedinpagina. Het programma wordt aangeboden voor accreditatie aan ProCert en aan de sectie Diabetesverpleegkundigen van
de V & VN. Deelnemers die gebruik willen maken van accreditatie dienen zich bij ons te registreren.