Accreditatie:
Waardering opleiding:
score: 8,65 (schaal van 1 tot 10) aantal evaluties: 193 (klik hier)

Parkinson, Parkinsonisme, Multiple Sclerose en spierdystrofie.

  • MS, Parkinson en/of spierdystrofie zijn drie complexe ziektebeelden waarbij zich ook klachten aan de voeten voordoen.
  • Zijn ziektebeelden die zich steeds vaker voordoen en die de individuele mobiliteit ernstig kunnen aantasten. Niet iedereen weet wat deze ziektebeelden inhouden en welke voetklachten ermee gepaard kunnen gaan.
Image of a brain on the table with various nameplates of various diseases that can affect our brain. It's a 3D image with nameplates stuck by toothpick. Clipping path included.
footprints
Hartwig Medical Foundation
  • Welke zorg past bij deze ziektebeelden?
  • Hoe kunnen (medisch) pedicures tegemoetkomen aan de wensen van patiënten die met een specifieke hulpvraag bij hen komen?

Voordat een voetzorgtraject wordt gestart, is kennis van deze aandoeningen van belang.

Kennis, houding en vaardigheden garanderen veilig en effectief handelen.

Kennis van deze ziekten zorgt ervoor dat voetzorgverleners binnen de grenzen van hun competenties blijven en tijdig kunnen doorverwijzen.

  • U krijgt informatie over de aandoeningen Multiple Sclerose (MS), Parkinson en Spierdystrofie en de oorzaken ervan.
  • U leert over bijbehorende voetproblemen (gevolgen) en het bewegingsapparaat.
  • U krijgt handvatten voor de daarbij horende voetzorgverlening.

De ziekte van Parkinson

In de praktijk ontvangt u steeds meer patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat komt vooral omdat ook deze ziekte geassocieerd is met de ouder wordende mens. Afhankelijk van de progressie van de ziekte vormt zich steeds meer zorg om deze patiënten. Het is ook nogal wat! De diagnose betekent een weg naar beneden en hoe snel die gaat en wanneer je uit de bocht vliegt is voor iedereen verschillend.

Goede en veilige voetzorg is bij deze patiënten groep niet alleen de veiligheidsaspecten kennen van de zorghandeling maar ook

  • hoe een patiënt de praktijk binnen begeleid wordt,
  • de positionering in de behandelstoel,
  • het plotselinge verlies van uitdrukkingsvaardigheden
  • en non verbale communicatie tijdens de behandeling,
  • het niet uit de stoel kunnen komen,
  • aan de vloer “geplakt” blijven staan etc etc.

De zorg ook in uw praktijk vergt meer dan alleen kennis van de behandeling. Dan moet u ook nog weten wat het verschil is tussen de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme.

Opbouw presentatie

Deze presentatie bestaat uit 4 delen.

Deel 1

  • Een uitleg over de werking van het centrale zenuwstelsel (CZ)
  • Wat voor beschadigingen treden erop aan het centrale zenuwstelsel
  • Wat zijn de gevolgen daarvan

Deel 2

De ziekte MS, diagnose, algemene klachten, klachten aan voet en onderbenen, zorgadviezen, samenvatting

Deel 3

De ziekte van Parkinson, Parkinsonisme, diagnose, algemene klachten, de zorgkring, 10 aanwijzing voor goede zorgverlening, beperkingen, voetklachten bij deze ziekte, samenvatting.

Deel 4

Spierdystrofie met als voorbeeld de ziekte van Duchenne, diagnose, klachten, looppatroon bij kleine kinderen, gevolgen van vroeg in rolstoel en vroegtijdig sterven

Evaluaties

Het is een van de hoogst door de deelnemers gewaardeerde presentaties van Mischa Nagel! Via deze link leest hier meer over.
  • Jullie zijn super!
  • Het was een leerzame cursus, goede uitleg en fijn dat de cursisten vragen konden stellen. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt!
  • Ik vond u leuk lesgeven, het was niet opgelezen, maar uit het hart. Interessant de onderzoeken uit Amerika, en de bibliotheek.
  • Het was een interessante leerzame cursus Ga zo door….
  • Ik word hier altijd zo blij van, kennis op doen van iemand die er verstand van heeft , niet iedereen kan les geven en de kwaliteit van kennisoverdracht kan heel wisselend zijn, echt waar soms is het houtje touwtje!! Jullie zijn nog steeds de beste opleiders wat mij betreft!
  • Dank je wel weer voor een interessante avond. Veel geleerd. Indrukwekkend.
  • Fijne avond gehad
  • Ik vond het een hele interessante sessie! Enerzijds was het een goede opfrissing van de pathologieën en anderzijds heeft het me enkele nieuwe inzichten verschaft

Quote van neen deelnemer in de evaluatie van deze nascholing gegeven op 23 november 2023

“Laat ik beginnen met eerlijk zijn, ik moest nog punten halen. maar door de betrokkenheid en het actief laten meedenken van Mischa moet ik zeggen dat ik in de laptop getrokken werd, en bleef luisteren. heel erg fijn!! kijk uit naar de volgende!!”

Indeling scholing en algemeen

AanvangTotProgramma
Vanaf 18u3019u00Online inloop en opening virtuele koffiekamer
19u3020u15Algemene inleiding in de functie van het centrale zenuwstelsel, uitleg over Neurotransmitters, en neuropathie
20u1520u30Pauze (U kunt gebruik maken van de virtuele koffiekamer)
20u3021u15Inleiding Ziekte van Parkinson en Parkinsonismen, voetklachten die bij dit ziektebeeld passen, adviezen/aanwijzingen voor veilige en effectieve voetzorg voor deze patiënten groep, communicatie met aanpalende zorg en passende communicatie met patiënt.
21u1521u30Korte en bondige uitleg over spierdystrofie. Voetproblemen die voorkomen bij deze ernstige en progressieve ziekte worden besproken. Deze kunnen alleen worden uitgevoerd i.s.m. de specialist
21u3021u45 Samenvatting van de belangrijkste punten uit deze presentaties en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen.
21u4522u00Discussie, vragen en opmerkingen

Wij willen u erop wijzen dat alle drie deze patiëntgroepen horen bij de risicovoet. Aandacht, kennis van de problematiek, een goede communicatie met de aanpalende zorg zullen de kwaliteit van de door u geleverde zorg hoog houden.

Bij deze presentatie is een verklarende woordenlijst toegevoegd. Voor de ziekte van Parkinson en MS is een Quick Reference card opgesteld die u elke keer in de praktijk kunt gebruiken om zich voor aankomst van een patiënt in de praktijk nog even goed te kunnen voorbereiden.

Tijdens de presentatie heeft u alle gelegenheid vragen te stellen. Tijdens de presentatie heeft u alle gelegenheid vragen te stellen. Mischa activeert interactie.

Wij willen u erop wijzen dat alle drie deze patiëntgroepen horen bij de risicovoet.

Aandacht, kennis van de problematiek, een goede communicatie met de aanpalende zorg zullen de kwaliteit van de door u geleverde zorg hoog houden.

Opleiding MS, Parkinson en Spierdystrofie