Psychologie: Vernieuwende Communicatie in de praktijk: Jouw stem, Jouw impact

Accreditatie:

Psychologie: Communicatie "Vernieuwende Communicatie in de praktijk: Jouw stem, Jouw impact"

Inleiding: Gedurende de lange tijd dat wij nascholingen verzorgen over diverse thema’s in de medische voetzorgverlening blijkt elke keer weer dat er weinig tot geen kennis is over psychologie. In de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener OVV en Oncologische Handzorgverlener OHV en MPO was een dag onco-psychologie ingebouwd. Een dag is echter te kort om dieper op deze belangrijke materie in te gaan. Vandaar dat we hebben besloten psychologie te verdelen over twee dagen en voor iedere voetzorgverlener toegankelijk te maken. De doelstelling van deze dagen is zelfzorg en communicatietechnieken met de chronisch zieke patiënt.
Bedenk u zelf bij deze onderstaande cursus het volgende: Patiënten vertellen u over problemen die gepaard gaan met hun ziekte en die niets te maken hebben met voetzorg. Wordt er een reactie van u verwacht of alleen een luisterend oor? Patiënten hebben geven aan dat uw adviezen op dit moment te veel zijn maar ze moeten wel worden opgevolgd. Hoe motiveert u hen om dit toch te doen.

Deze dag is ontworpen om jouw communicatievaardigheden naar nieuwe hoogten te tillen. Deze workshop is een toewijding aan het begrijpen, verbeteren en versterken van de manier waarop je communiceert, zowel in je professionele als persoonlijke leven.
Tijdens deze dynamische dag duik je diep in de wereld van communicatie, waar je leert hoe je je boodschap duidelijk, empathisch en effectief overbrengt. Van het begrijpen van verschillende communicatiestijlen tot het beheersen van moeilijke gesprekken, van het aanwenden van de kracht van non-verbale signalen tot het luisteren met impact – deze dag biedt een gevarieerd palet aan communicatieve vaardigheden.
Dit programma is doorspekt met interactieve sessies, praktische oefeningen en
waardevolle inzichten. Het is ontworpen om deelnemers te inspireren, hun
communicatieve toolbox uit te breiden en hen in staat te stellen effectievere en zinvollere relaties op te bouwen.

Programma: ” Versterkende communicatie in de praktijk”
● 09:30 – 10:00 uur: Welkom en kennismaking
Ochtendsessie: Fundamenten van Effectieve Communicatie
● 10:00 – 10:30 uur: wat is communicatie?
● 10:30 – 11:30 uur: Communicatiestijlen en -strategieën
● 11:30 – 11:45 uur: Korte Pauze
● 11:45 – 12:45 uur: Actief luisteren en empathische communicatie
● 12:45 – 13:30 uur: Lunchpauze

Middagsessie: Praktische Toepassing en Interactie
● 13:30 – 14:30 uur: Effectieve gespreksvaardigheden en constructieve
Feedback
● 14:30 – 14:45 uur: Korte pauze
● 14:45 – 15:45 uur: Het hanteren van moeilijke Gesprekken
● 15:45 – 16:00 uur: Virtuele koffie- en theepauze
● 16:00 – 16:45 uur: plenaire sessie
● 16:45 – 17:00 uur: Afronding en reflectie

Dit programma biedt een gebalanceerde mix van theorie en praktische oefeningen, met tijd voor deelnemers om te oefenen, vragen te stellen en direct feedback te ontvangen. Pauzes zijn inbegrepen om vermoeidheid te voorkomen en deelnemers de kans te geven om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Leerdoelen:
1. Begrip van communicatie: Deelnemers zullen een diepgaand begrip ontwikkelen van wat effectieve communicatie is en waarom het essentieel is in zowel persoonlijke als professionele situaties.
2. Communicatiestijlen en -Strategieën: Deelnemers zullen vertrouwd raken met verschillende communicatiestijlen en -strategieën en leren hoe ze deze  doelgericht kunnen toepassen om hun boodschap over te brengen.
3. Actief luisteren en empathische communicatie: Deelnemers zullen leren hoe ze actief kunnen luisteren en empathie kunnen tonen in hun communicatie, waardoor ze beter in staat zijn om anderen te begrijpen en ondersteunen.
4. Effectieve gespreksvaardigheden: Deelnemers zullen praktische gespreksvaardigheden ontwikkelen, waaronder het stellen van de juiste
vragen, samenvatten en feedback geven, om constructieve en betekenisvolle dialogen te bevorderen.
5. Hanteren van moeilijke gesprekken: Deelnemers zullen leren hoe ze effectief moeilijke gesprekken kunnen aangaan, conflicten kunnen oplossen en positieve resultaten kunnen behalen.
6. Praktische toepassing: Deelnemers zullen de geleerde communicatieve vaardigheden kunnen toepassen in hun dagelijkse leven en werk, wat
resulteert in effectievere en betekenisvolle interacties.
7. Reflectie en evaluatie: Aan het einde van de dag zullen deelnemers in staat zijn om hun communicatievaardigheden te evalueren, hun sterke punten te benadrukken en gebieden voor verbetering te identificeren.

Dit programma streeft ernaar deelnemers uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor effectieve communicatie, zowel in persoonlijke als professionele contexten, en biedt hen de gelegenheid om te groeien en zichzelf te verbeteren als communicatoren.

De motivatie van Ellis om deze nascholing te geven:

Ellis Tryssesoone

Als psycholoog ben ik sterk overtuigd van de enorme impact van goede communicatie. De lesdag “Vernieuwende Communicatie in de praktijk: Jouw stem, Jouw impact” weerspiegelt mijn overtuiging dat vriendelijke, begrijpelijke communicatie de sleutel is tot vertrouwen tussen zorgverleners en cliënten.

Denk aan het belang van empathie en erkenning als bouwstenen voor een goede relatie. In mijn wereld betekent dit niet alleen ethiek maar ook een soort magie. Het opent de deur naar gesprekken waarin mensen vrijuit kunnen praten over hun zorgen en behoeften.

Deze speciale dag is als een gereedschapskist voor communicatievaardigheden. Het is niet alleen een boost voor je professionele vaardigheden, maar ook een manier om het welzijn van degenen die zorg ontvangen te vergroten. In mijn ervaring als psycholoog weet ik dat het herstel van patiënten vaak begint met een simpele, goede babbel. Het gaat niet alleen om informatie delen, maar ook om het creëren van een gezellige plek waar mensen zich begrepen voelen.

Deze lesdag is als een duik in de communicatie-wereld, met handige tips om empathie en erkenning te versterken. Van begrijpelijke communicatiestijlen tot het aanpakken van lastige gesprekken, het doel is om deelnemers te inspireren en hun communicatie-skills een flinke upgrade te geven.

Ik hamer op het belang van deze dag, omdat ik geloof dat geweldige zorg begint met geweldige, begrijpelijke communicatie. Het is niet alleen een dag om professioneel te groeien, maar ook een dag die het leven van de mensen die rekenen op deze zorgverleners, een stukje zonniger maakt. Het is een investering in vriendelijkheid, compassie en het stimuleren van herstel door simpelweg goed te praten.

Opleiding Psychologie: Communicatie

Community jaarabonnement:

Voor €89,50 per jaar geniet u van vele voordelen:

Elke 2 maanden

6x het Magazine Voetzorg+ per jaar

Zowel online als offline

Lees het Magazine als flipbook, met de mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen

Toegang tot het archief

Onbeperkte toegang tot Het Archief  bestaande uit voorgaande edities van het Magazine

Quick Reference Cards

Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards

korting op opleidingen

10% korting op het normale tarief van de meeste scholingen