Accreditatie:
Waardering opleiding:

score: 9,1 (schaal van 1 tot 10)
aantal evaluties:  (klik hier)

Psychologie: Zelfzorg is het begin van alles

Inleiding:

Gedurende de lange tijd dat wij nascholingen verzorgen over diverse thema’s in de medische voetzorgverlening blijkt elke keer weer dat er weinig tot geen kennis is over psychologie. In de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener OVV en Oncologische Handzorgverlener OHV en MPO was een dag onco-psychologie ingebouwd. Een dag is echter te kort om dieper op deze belangrijke materie in te gaan. Vandaar dat we hebben besloten psychologie te verdelen over twee dagen en voor iedere voetzorgverlener toegankelijk te maken. De doelstelling van deze dagen is zelfzorg en communicatietechnieken met de chronisch zieke patiënt. Bedenk u zelf bij deze onderstaande cursus het volgende: U komt in uw werk in contact met mensen die vaak wegens ziekte moeilijke periodes doormaken. U wordt deelgenoot gemaakt van deze ervaringen en leeft vaak ook met de patiënt mee. Hoe ver gaat u daar in? Spelen deze ervaringen in uw eigen leven een rol?

Psychologie: “Zelfzorg is het begin van alles”

Omschrijving programma:

“Een Dag van Empowerment en Zelfzorg: Jezelf Eerst, Anderen Beter Helpen”
Stap in een inspirerende online reis naar zelfzorg en welzijn, speciaal ontworpen voor toegewijde professionals in de voetzorgverlening. Deze dag is een toewijding aan het begrijpen en cultiveren van zelfzorg, met als doel niet alleen jezelf te versterken, maar ook degenen die je met passie en expertise bedient.
Tijdens deze boeiende dag duik je diep in de essentie van zelfzorg, met inzichten die van vitaal belang zijn voor jouw persoonlijke en professionele leven. Ontdek wat zelfzorg werkelijk betekent en welke risico’s je kunt vermijden. Leer hoe je jouw eigen energie kunt beheren en deze kennis kunt toepassen om ook je cliënten te ondersteunen.
Het programma biedt niet alleen inzichten en theorie, maar ook praktische tools die direct toepasbaar zijn. Via interactieve sessies, groepsdiscussies en virtuele workshops ervaar je zelf de kracht van zelfzorg en ontdek je hoe je deze in jouw werk en leven kunt integreren.
Deze dag draait om participatie, leren van elkaar en het cultiveren van veerkracht in een online setting. Het doel is duidelijk: jezelf versterken, zodat je anderen nog beter kunt helpen. Doe mee aan deze onmisbare reis naar zelfzorg en empowerment, want als het om welzijn gaat, begint alles bij jezelf.

Online Programma: “Zorg voor Jezelf, Zorg voor Anderen”
Ochtendsessie: Zelfzorg fundamenten
● Opening en kennismaking
● Begrip van zelfzorg : wat is het en wat zijn de risico’s.
● Korte online pauze
● Energiegevers en energienemers – groepsdiscussie
●Lunchpauze

Middagsessie: Toepassing in de Praktijk

● De Balkmetafoor : draagkracht en draaglast – Workshop in Breakout Rooms + plenaire terugkoppeling
● Korte online pauze
● Window of tolerance en stressbeheer
● Virtuele koffie- en theepauze
● Window of tolerance en stressbeheer – Virtuele groepsoefening

Dit online programma behoudt de interactieve elementen en biedt deelnemers dekans om vanuit hun eigen locatie deel te nemen aan de sessies. Online pauzes zijn ingepland om vermoeidheid te voorkomen, en er is tijd voor groepsdiscussies, workshops in kleine groepen en plenaire sessies om de betrokkenheid te maximaliseren.

Leerdoelen:
1. Begrip van Zelfzorg: Deelnemers zullen een diepgaand begrip ontwikkelen van wat zelfzorg inhoudt en waarom het cruciaal is, zowel op persoonlijk als professioneel niveau.
2. Risico’s van Gebrek aan Zelfzorg: Deelnemers zullen de risico’s en gevolgen van onvoldoende zelfzorg begrijpen, zowel voor henzelf als voor hun cliënten.
3. Energiebeheer: Deelnemers zullen leren hoe ze energiegevers kunnen identificeren en energienemers kunnen verminderen om hun welzijn te verbeteren.
4. De Balkmetafoor: Deelnemers zullen de principes van de balkmetafoor begrijpen, met nadruk op draagkracht en draaglast, en leren hoe ze deze kunnen toepassen in hun dagelijkse leven en werk.
5. Window of Tolerance en Stressbeheer: Deelnemers zullen vertrouwd raken met het concept van de “window of tolerance” en technieken om stress effectief te beheren, zowel voor henzelf als voor hun cliënten. Interactie en Samenwerking: Deelnemers zullen leren hoe ze effectief kunnen samenwerken en communiceren in virtuele settings, zoals breakout rooms en plenaire sessies, om de betrokkenheid te maximaliseren.
6. Praktische Toepassing: Deelnemers zullen praktische tools verwerven om zelfzorg in hun dagelijkse leven en in de voetzorgverlening toe te passen, en zullen in staat zijn om deze tools onmiddellijk te implementeren.
7. Reflectie en Afronding: Deelnemers zullen aan het einde van de dag de geleerde concepten kunnen samenvatten en reflecteren over hoe ze deze in hun eigen leven en werk kunnen integreren.

→ Dit programma streeft ernaar deelnemers te voorzien van waardevolle kennis en praktische vaardigheden om zowel hun eigen zelfzorg als die van hun cliënten te verbeteren, en tegelijkertijd de interactie en betrokkenheid te vergroten in een online leeromgeving.

De motivatie van Ellis om deze nascholing te geven:

Ellis Tryssesoone

Als psycholoog ben ik echt overtuigd van hoe belangrijk het is dat mensen die voor voet- en handzorg zorgen, goed voor zichzelf zorgen, vooral als het gaat om hun geestelijke welzijn. Deze lesdag, “Zorg goed voor jezelf: Mentale Kracht voor Zorgverleners”, is voor mij veel meer dan alleen een lesdag. Het is een manier om te investeren in het mentale welzijn van deze zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met uitdagende situaties.

Ik geloof sterk dat als je goed voor jezelf zorgt, je ook beter voor anderen kunt zorgen. In deze lesdag delen we praktische tips en tools om emotioneel welzijn te bevorderen, omdat het niet alleen draait om leren, maar ook om groeien als persoon.

Denk aan de vergelijking met het vliegtuig waar je eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten. In deze context betekent dat simpelweg dat je eerst voor jezelf moet zorgen, zodat je anderen kunt ondersteunen. Het programma gaat niet alleen over ingewikkelde theorie; het biedt concrete manieren om de mentale druk die voet- en handzorgverleners ervaren, te begrijpen en ermee om te gaan.

We hebben gekozen voor een online setting, zodat deelnemers vanuit hun eigen vertrouwde omgeving kunnen leren. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om op een alomvattende manier naar mentaal welzijn te kijken. Tijdens de lesdag leer je over zaken zoals veerkracht, het herkennen van dingen die je energie geven of juist wegnemen, en het ontwikkelen van praktische technieken om stress te beheersen.

Deze lesdag is voor mij niet alleen een dag van leren, maar een dag waarop we samen werken aan de groei van voet- en handzorgverleners, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Door te investeren in hun mentale welzijn, maken we niet alleen individuen sterker, maar verbeteren we ook de kwaliteit van de emotionele ondersteuning die ze aan anderen bieden. Het is een dag waarop je jezelf ontdekt en sterker maakt, omdat ik er echt in geloof dat mentaal welzijn de sleutel is tot het leveren van evenwichtige en ondersteunende zorg.

Uw collega’s gaven Ellis een negen (9/ 10) en gaven de volgende feedback:

  • De zelfreflectie, de handvatten, in kleine groepjes kom je meer tot diepere gesprekken, een verfrissend onderwerp dit webinar. Weer eens iets anders, leuke psychologe met prettige positieve uitstraling en positieve aanpak!
  • Je kunt dingen anders aanpakken. Je leert jezelf beter kennen door deze bijscholing. Je grenzen bepalen

Opleiding Psychologie: Zelfzorg is het begin van alles:

Community jaarabonnement:

Voor €89,50 per jaar geniet u van vele voordelen:

Elke 2 maanden

6x het Magazine Voetzorg+ per jaar

Zowel online als offline

Lees het Magazine als flipbook, met de mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen

Toegang tot het archief

Onbeperkte toegang tot Het Archief  bestaande uit voorgaande edities van het Magazine

Quick Reference Cards

Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards

korting op opleidingen

10% korting op het normale tarief van de meeste scholingen