OVV-S19 Mario Lacouture

Algemeen: "Uw rol als voetzorgverlener wordt steeds essentiëler voor kanker patiënten. In zijn presentaties verschaft Mario Lacouture u met en heldere, begrijpelijke, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch inzetbare visie over deze zorg." 

Mobiliteit  patiënt steeds belanrijker om werkzaamheid van veel kankerbehandelingen te vergroten

Doelgerichte therapie nieuwe therapieën verlengen levensduur patiënten

Bijwerkingen van kankertherapieën aan voet, nagel, hand, huid, haar van patiënten

Programma

Alles over het onderwerp en de inhoud van het OVV-Symposium.

Tijdens het jaarlijkse OVV-Symposium krijgt u van Mario Lacouture veel nieuwe inzichten en antwoord op bestaande en wellicht ook nieuwe vragen.

  • Specialistische voetzorg en oncologie; wat is de connectie?
  • Kankerbehandelingen en  bijwerkingen op de voeten, nagels en huid van een patiënt
  • Nieuwe (doelgerichte) therapieën verhogen de levensverwachting van diezelfde patiënt
  • Specialistische zorg door speciaal opgeleide voet-, nagel- en huidverzorgers wordt steeds belangrijker
  • Focus op en ondersteuning van de kwaliteit van leven

​​

Programma

09u00 – 09u30 | Inloop en ontvangst
09u30 – 10u00 | Welkom en opening – dr. Annemie Galimont 
10u00 – 11u00 | Sessie 1 – Professor Mario Lacouture (ENG)
11u00 – 11u30 | Koffiepauze – standhouderbezoek
11u30 – 12u30 | Sessie 2 – Professor Mario Lacouture (ENG)
12u30 – 13u30 | Lunchpauze – standhouderbezoek
13u30 – 14u15 | Presentatie Brigitte de Jong (NL)
14u15 – 15u15 | Sessie 3 – Professor Mario Lacouture (ENG)
15u15 – 15u45 | Theepauze – standhouderbezoek
15u45 – 16u45 | Sessie 4 – Professor Mario Lacouture (ENG)
16u45 – 17u00 | Afronding en slot – Mischa Nagel

​​De presentaties van professor Lacouture zijn in het Engels* (zie onder bij veelgestelde vragen). De dag wordt gepresenteerd door dr. Annemie Galimont (dermatoloog), samen met Mischa Nagel. Zij zorgen dat de boodschap van Professor Lacouture goed over zal komen en dat u een bijzondere en leerzame dag zult beleven.

Mario Lacouture

Mario Lacouture spreekt opnieuw op het OVV-Symposium 2019. In vier colleges van een uur zal hij uitleggen wat het belang is van specialistische en veilige voetzorg aan kankerpatiënten die te maken krijgen met bijwerkingen van hun behandeling en ook in het algemeen het belang van en kennis over de behandeling van deze bijwerkingen. Naast voetzorgverleners zouden ook onco-zorgverleners het Symposium bij moeten wonen.

Professor Mario Lacouture (Onco-Dermatoloog)  Memorial Sloan Kettering Cancer Center & Weill Cornell Medical College beide in New York, USA)) komt special voor dit Symposium naar Europa. De erkenning èn de beheersing van bijwerkingen op de nagels, voeten, handen, huid en het haar van kankerpatiënten is voornaamste focus van zijn grote klinische carrière. Mario Lacouture wordt wereldwijd beschouwd als één van autoriteiten op dit gebied. Bijwerkingen kunnen ontstaan door behandeling met chemotherapie, bestraling of therapeutische transplantaties. 

​SESSION ONE |ONCOLOGY AND DERMATOLOGY FOR THE FOOT CARE EXPERT 
This will include epidemiology, impact, types of reactions, structure and function of skin and nails and mechanisms of cancer and its treatment. 

>Deze presentatie zal gaan over epidemiologie, impact, type reacties op structuur en functie van huid en nagel.

​SESSION TWO |ADVERSE EVENTS CANCER TO CANCER TREATMENTS
Side effects of chemotherapy and practical tips for the target group to take effective care without intervention in treatment or colliding with treatment.

>Deze presentatie zal gaan over de effecten van chemotherapie op de huid en de nagel, rode vlaggen in de voet-zorgverlening, en praktische tips over hoe u met deze problematiekkunt omgaan zonder de kankerbehandeling te beïnvloeden.

SESSION THREE |TARGETING CANCER OR TARGETING THE FEET?
Targeted therapy. Side effects. Is callus forming under the feet a chronic side effect and what is the best and safe way to take care of that?   

>Deze presentatie zal gaan over “doelgerichte” therapie. Een bijwerking hiervan kan zijn de vorming van pathologische eelt onder de voeten. Wat is de beste manier hiermee om te gaan als voetzorgverlener.

SESSION FOUR |CASE PRESENTATIONS 
This one speaks for itself. 

>Casuspresentaties.

​Een patiënt die behandeld wordt voor kanker kan te maken krijgen met – soms zeer ernstige – bijwerkingen, o.a. aan de nagels en huid van de voeten. Een klinische onderzoeksfocus naar voetcomplicaties die het gevolg zijn van kankertherapieën bestaat nog niet. Deze complicaties komen echter vaak voor en hebben een aanzienlijke negatieve impact op de mobiliteit en algehele kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Het verlenen van correcte zorg aan deze patiënten is van zeer groot belang: de oncologische voet vergt namelijk een speciale aanpak die behoorlijk verschilt van die van andere risico voeten.​​

Over OVV

Nog enkele woorden door Mischa Nagel over oncologische voetzorg.

Voor dit onderwerp is tot nu toe weinig aandacht geweest maar door behandeling met nieuwe therapieën leven patiënten langer en dat betekent dat bijwerkingen goed gemanaged moeten worden.

Zo’n zes jaar geleden -in 2013- was er nog nooit over oncologische voetzorg gesproken. Ik herinner me de dynamiek van die tijd nog goed. Wij begonnen onze ‘pilot’ van de OVV-opleiding met 63 deelnemers en buiten de muren van het leslokaal vloog de lelijke correspondentie ons om de oren, tot en met de minister aan toe. De oncologische voet zou niet bestaan!​

De oncologische voet bestaat wel

Het is namelijk niet bij die eerste 63 collega’s gebleven. Ons initiatief krijgt veel internationale aandacht en er zijn inmiddels twee wetenschappelijk artikelen  over dit thema in korte tijd achter elkaar verschenen. De ‘oncologische voet’ is nu een speerpunt in het beleid bij alle branche en vakverenigingen in Nederland en de opleiding podotherapie geeft er nu aandacht aan (zij het in beperkte mate).

​Inmiddels is het 2019 en werken we nauw samen met 66 oncologische afdelingen van ziekenhuizen in Nederland en België waar onze studenten -inmiddels al zo’n 300- stage kunnen lopen. De feedback die we over hen terugkrijgen is zonder uitzondering positief. 

​IKNL heeft de door ons opgeleide voetzorgverleners [OVV’ers] inmiddels opgenomen in de digitale verwijsgids (DVO)die oncologen en oncologisch verpleegkundigen raadplegen voor zorgverlening buiten de muren van het ziekenhuis. Eenzelfde initiatief zal trouwens op korte termijn ook voor Belgische collega’s OVV’ers worden.

​Ik had in 2013 niet kunnen denken dat we zover zouden komen. Over ruim twee maanden -op 15 juni- komen alle OVV’ers naar Lunteren om van Professor Lacouture te leren over recente ontwikkelingen, inzichten en onderzoeken in hun vakgebied. U bent ook van harte welkom net als oncologen, oncologisch verpleegkundigen en oncologisch fysiotherapeuten.

Community jaarabonnement:

Voor €89,50 per jaar geniet u van vele voordelen:

Elke 2 maanden

6x het Magazine Voetzorg+ per jaar

Zowel online als offline

Lees het Magazine als flipbook, met de mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen

Toegang tot het archief

Onbeperkte toegang tot Het Archief  bestaande uit voorgaande edities van het Magazine

Quick Reference Cards

Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards

korting op opleidingen

10% korting op het normale tarief van de meeste scholingen