Persbericht: LiveActueel editie 1 2024 – Voet- en handzorg bij mensen met dementie

Persbericht: LiveActueel editie 1 2024 – Voet- en handzorg bij mensen met dementie

Voetzorg+ brengt zorgcompetenties samen tijdens online live uitzending op woensdag 29 mei (19u30-21u).

In 2040 zal Nederland naar schatting 330.000 mensen met een vorm van dementie tellen; dat aantal is vergelijkbaar met het inwoneraantal van de stad Utrecht. In België is het aantal mensen met een vorm van dementie momenteel ruim 202.000. Voet- en handproblemen als gevolg van dementie zijn tot op heden nauwelijks onderzocht, terwijl we weten dat dementie invloed heeft op de pijnbeleving, die per vorm van dementie verschilt. Het is cruciaal dat zorgverleners in de ouderenzorg tijdig kunnen signaleren en professionele hulp inschakelen.

Voetzorg+ heeft deskundigen zoals Gerben Jansen (autoriteit op het gebied van zorg voor mensen met dementie) en Debby Gerritsen (hoogleraar welzijn onder kwetsbare ouderen en mensen met chronische ziekten in de langdurige zorg) uitgenodigd om te vertellen wat we al weten èn wat nog onderzocht moet worden.

Samenwerking tussen voetzorgverleners, zoals (medisch) pedicures, en zorgverleners in de ouderenzorg is essentieel om de groeiende zorgvraag op te vangen. Dit wordt bemoeilijkt doordat (medisch) pedicures niet in het zorgstelsel erkend zijn en geen toegang hebben tot patiëntendossiers.

Het thema Dementie en voetafwijkingen zal opgenomen worden in de wetenschappelijke studie naar De oudere voet aan de Universiteit van Amsterdam en de Saxion Hogeschool in Deventer. Na publicatie van de algemene resultaten wordt bekeken of aanvullend onderzoek nodig is.

Met deze editie van Live Actueel op woensdagavond 29 mei hopen we een aanzet te geven om samen na te denken over het behouden van kwaliteit van leven voor mensen met dementie, waarbij goed functionerende voeten en handen van groot belang zijn.

Voor deze LiveActueel is voor de volgende beroepsgroepen accreditatie aangevraagd:

 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister voor Pedicures (ProCERT)
 • Accreditatiebureau fysiotherapie
 • Registerpodoloog (LOOP)
 • Orthopedisch Technologen (NBOT)
 • ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)
 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

Over LiveActueel, de sprekers, deelname en Voetzorg+

LiveActueel is een informatieve, online talkshow van 90 minuten waarin we telkens een actueel en relevant topic binnen de zorgwereld belichten vanuit het perspectief van verschillende specialisten. Het is een co-productie van Production Office (Mathias Mallentjer) en Mischa Nagel. Inhoudelijk en organisatorisch wordt samengewerkt met Voetzorg+.

 • Meer informatie over Debby Gerritsen vindt u via deze link.
 • Meer informatie over Gerben Jansen vindt u via deze link.
 • LiveActueel kan gratis bijgewoond worden via Facebook Live. Voor geaccrediteerde deelname is inschrijving vooraf en meetbare deelname via Zoom vereist. Hiervoor brengen we €15 euro verwerkingskosten in rekening.  Community abonnees dienen zich ook vooraf aan te melden maar is deelname natuurlijk geheel gratis.
 • Aanmelden doet u via deze link. Het is niet mogelijk deze LiveActueel later terug te kijken, tenzij u een Community abonnement heeft.
 • Meer informatie over de studie naar De oudere voet vindt u hier.
 • Afgelopen oktober gaven we in een eerdere LiveActueel meer algemeen aandacht aan de studie naar De oudere voet.  Iedereen kan deze uitzending terugkijken via deze link.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram