Waarom is ONCO zorg zo belangrijk?

In onze opleidingen en congressen is er altijd plaats voor patiënten die hun ervaring deelt. Dat geldt natuurlijk ook voor de ONCO-Zorg opleidingen (handzorg: OHV & voetzorg: OVV+MPO). Zij spreken niet vanuit een zorgverlenende rol maar wel hoe de zorgverlening ervaren is. Dat is geen gemakkelijke opdracht.

Niet iedereen kan of wil over oncologische ervaringen vertellen. Toch vinden we altijd mensen die dat heel dapper en gedreven doen omdat ze het belangrijk vinden dat de zorg verder wordt verbeterd. Als zorgverleners moeten we naar deze ervaringen blijven luisteren en hier blijvend van leren. Dat houdt nooit op want elke ervaring is weer anders.

Geen arts, verpleegkundige of andere zorgverlener kan beter vertellen over ziekte impact dan ‘de patiënt’.

Ziekte impact gaat verder dan fysiek lijden; de mentale verwerking is niet voor iedere patiënt even gemakkelijk.

Sociaal heeft kanker ook een enorme impact. Niet iedere relatie is bestand tegen alles wat de ziekte meebrengt en dat kan ook voor vriendschappen gelden.

Ook maatschappelijk valt er nog veel winst te behalen. Denk hierbij aan arbeidsrelaties of zaken waarvoor iemand een gezondheidsverklaring moet overleggen.

Als patiënt beleef je dit tijdens verschillende stadia van het ziek zijn. Uit deze totaal ervaring dienen relevante en leerzame aspecten over de zorgverlening gekozen en gedeeld te worden, zodat zorgverleners de aspecten die relevant en belangrijk zijn voor hun rol direct herkennen en de gedeelde ervaring waar nodig kunnen toepassen. De patiënt spreekt maar een uur; het is echter wel een zeer belangrijk uur in de opleiding.

Vandaag heb ik een voorgesprek mogen voeren met een oncologische patiënt die volgende week haar ervaring gaat delen met de studenten. Een lieve, zeer begaafde vrouw die spreekt vanuit haar hart maar met een rationeel inzicht die lang niet alle patiënten gegeven is. Ik heb zeer veel respect voor haar medewerking aan de opleiding.

Het was een dankbare ochtend en ik ben zelf weer een ervaring rijker.

Mischa Nagel

Waarom is ONCO zorg zo belangrijk?

Lees onderstaand artikel:

220502-MN-basis-voor-perfectview28867-Alleen-lezen