ovv-opleidingsgids

ONCO-Zorg opleidingsgids
voetzorg (MPO/OVV) en handzorg!

Voetzorgverleners kunnen binnen de opleiding kiezen om als medisch pedicure oncologie of als oncologisch voetzorgverlener examen te doen. De opleiding zelf loopt m.u.v. het onderdeel ‘massage’ helemaal gelijk (massage alleen voor OVV). Na het examen loopt een aspirant OVV stage en schrijft daar een verslag over. Als opleider blijven wij de OVV ook na de opleiding ondersteunen.

MischaNagel.nl is in 2021 door ProVoet als eerste -en nog steeds enige- erkend als opleider van de nieuwe specialisatie medisch pedicure oncologie [MPO].
De opleidingen OVV en  MPO zijn ingeschaald op NLQF niveau 5. MischaNagel.nl is een NLQF ingeschaald opleidingsinstituut. In 2023 zal ook de handzorg opleiding OHV worden ingeschaald.

ProCERT heeft de opleiding MPO geaccrediteerd met 24 punten.

Vlaamse deelnemers kunnen gebruik maken van KMO-Portefeuille met tot 30% subsidie.
OVV loopt volledig gelijk aan MPO en heeft aanvullende eisen en voordelen.

De meest recente editie van de ‘ONCO-Zorg’ opleidingsgids leest u door op het vlak hieronder te klikken. U kunt de gids ook downloaden en printen. Onder de gids vindt u een aantal aanvullende publicaties.

STAP subsidie

Steeds meer blijkt de STAP-subsidie een last voor kleine opleiders en goede opleidingen. Potentiële deelnemers hebben een redelijk gerechtvaardigde verwachting dat ze een subsidie zullen ontvangen maar in de uitvoering komt daar bitter weinig van terecht.  De STAP regeling wordt per 2024 beëindigd. Na eerdere onduidelijkheid, blijkt dat de tranche van 3 juli voor onze opleidingen de laatste is geweest.  Volgende tranches in september en november 2023 gaan wel door maar met een zeer beperkt beschikbaar budget en alleen voor door het NL ministerie van OCW erkende (staats)opleidingen.

Ondanks onze kwalificatie als NLQF-opleider en de inschaling op NLQF 5 niveau voor zowel MPO als OVV, vallen wij daar buiten. Wij zijn het hier natuurlijk niet mee eens en doen wat we kunnen om dat de veranderen. Het aftreden van het NL kabinet belooft ook op dit vlak weinig positiefs. STAP beantwoorde onze opmerkingen hierover als volgt: “Als u een OCW erkenning heeft, kunt u dit terug zien in RIO. In RIO zien we dat jullie een sector- en brancheorganisatie en NLQF erkenning hebben (Register Instellingen en Opleidingen (duo.nl)). Daarmee zijn jullie helaas niet OCW erkend en kunnen jullie geen [STAP gesubsidieerde} scholingsactiviteiten aanbieden vanaf september.Ik heb uw mail doorgezet naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zodat zij op de hoogte zijn van het signaal dat u geeft in uw mail.”

 

In de hoop de opleiding ook zonder STAP-subsidie toegankelijker te maken, hebben we het volgende besloten:

  • De opleiding wordt over een langere periode gespreid.
  • We bieden alle deelnemers zonder subsidie de mogelijkheid scholingskosten gespreid te betalen. 
  • In 2023 wordt MPO/ OVV in ieder geval nog vanaf 2 september gepland – beide opleidingen doen pas in 2024 examen.
  • ProCERT accreditatie (24 punten) wordt pas in 2024 bijgeschreven.
 
 

Update: 11 juli 2023.

Klik op een afbeelding hieronder om de bijbehorende publicatie direct te lezen.