Accreditatie:
Waardering opleiding:

score: 8,7 (schaal van 1 tot 10)
aantal evaluties: 8 (klik hier) (15APR24
)

RIAB praktijkdag – nieuwe fysieke scholing in 2024

ProCert accrediteert onze nieuwe praktijk dag voor medisch pedicures met zes punten. Praktijkonderwijs is van groot belang zeker als het plaatsvindt in een voetkliniek met patiënt en onder deskundige begeleiding. Het is voor het eerst in lange tijd dat Voetzorg+ een (fysieke) nascholing op locatie organiseert. De scholing is ontstaan als tegemoetkoming aan studenten van de opleiding MPO/ OVV die voor het examen vijf RIAB-casussen moeten inleveren en daarvoor een mini-stage moeten lopen bij een ervaren collega. Op basis van het grote enthousiasme van deze studenten en ook omdat we steeds vaker door u gevraagd werden weer een fysieke en praktijkgerichte scholing aan te bieden, maakt deze in iets aangepaste vorm onderdeel uit van ons curriculum in 2024. Boven alles levert zo’n praktijkdag een bijdrage aan het verlenen van effectieve en veilige zorg voor patiënten met voetklachten als gevolg van een chronische ziekte.

YvoTeamHorst

De RIAB analyse

Op korte termijn zal elke pedicure/ medisch pedicure moeten gaan werken met het RIAB formulier (Risico Inventarisatie, Analyse, Behandelplan).

Het doel van deze praktijkdag is om  de medisch pedicure te leren hoe ze bij de verschillende patiënten complicaties kan signaleren, kan inschatten wat risicovolle situaties zijn bij de voetzorg van deze patiënten. Met het RIAB-formulier wordt geleerd om middels klinisch redeneren een weloverwogen beslissing te nemen. Deze kan bestaan uit doorverwijzen omdat de klacht buiten de competentie valt of het verder uitvoeren van een passend voetzorgtraject.

De RIAB praktijk dag

 Je leert:
  • Een uitgebreide anamnese af te nemen en een periodiek gericht voetonderzoek uit te voeren bij cliënten met een potentiële risicovoet door verschillende aandoeningen en de behandelingen die daarbij horen. Je palpeert, inspecteert en observeert voet en onderbeen.
  • Nagel- en huidafwijkingen aan voeten en handen te signaleren, die kunnen passen bij de gevolgen van systemische behandelingen van kanker.
  • Verschillende testen toe te passen en uit te voeren. Hierbij controleer je bijvoorbeeld de mate van mogelijke neuropathie en standsafwijkingen.
  • Wanneer en hoe je moet communiceren met andere disciplines.
  • Veranderingen te signaleren ten opzichte van eerder uitgevoerd voetonderzoek.
  • Een goed behandelplan op te stellen en dit als basisdocument te gebruiken voor overleg met aanpalende zorg, contact met de podotherapeut en als juridische dekking voor je gegeven zorgverlening.
  • Omgaan met interne rapportages en delen van rapportages in de vorm van een behandelverslag naar relevante disciplines.

Je noteert alle gegevens in een digitaal cliëntsysteem. Je maakt een uitgebreide passende screening op risico’s behorende bij de cliënt/ patiënt. Je onderzoekt de mogelijkheden voor voetbehandeling en maakt dus een weloverwogen risicoanalyse. Je verwijst cliënten zo nodig door naar een andere discipline met een verwijsbrief.

Door de toenemende zorgvraag en de steeds intensiever wordende complicaties aan de voeten van onze cliënten/ patiënten, is kwaliteit en professionaliteit in de medisch pedicure-praktijk een voorwaarde voor het uitvoeren van veilige en effectieve zorg.

Na deze dag ben je in staat…

  • Complicaties signaleren en inschatten wat risicovolle situaties zijn bij risicopatiënten;
  • Je kunt werken met het RIAB formulier;
  • Door middel van klinische redeneren, de resultaten van het RIAB-formulier en je eigen conclusies leer je een behandelplan op te stellen en dat met de patiënt te bespreken en de gezamenlijke doelstelling te onderschrijven;
  • Een gedegen anamnese af te nemen en deze periodiek met voetcontroles bij te houden;
  • Verschillende testen toe te passen en uit te voeren en zo de mogelijkheid van neuropathie en standsafwijkingen te signaleren;
  • Een differentiaal diagnose stellen en deze communiceren met andere disciplines door een bondige verwijsbrief te schrijven;
  • Een totale rapportage schrijven en die vast te leggen en bij te houden in digitaal dossier.

 

Programma van de dag

De RIAB-praktijkdag wordt fysiek gegeven op locatie bij Paramedische Voetzorg in Horst (Noord Limburg).

In de ochtend zal het RIAB-formulier theoretische worden behandeld, ook zullen we aandacht besteden aan het afnemen van een telefonische intake, het AVG-protocol en het maken van een behandelplan.

In de middag zullen we drie cliënten/ patiënten met verschillende aandoeningen behandelen en zullen we het RIAB-formulier toepassen, evenals het AVG-protocol en het behandelplan.

Aantal deelnemers: 8 (gaat door bij minimaal 5 deelnemers)

  • 8.45   Inloop
  • 9.00   Kennismaking
  • 9.30   Theoretische gedeelte
  • 11.30 Pauze
  • 12.00 Eerste cliënt
  • 13.15 Tweede cliënt
  • 14.30 Derde cliënt
  • 16.00 Nabespreking

 

Hoe ervaarden je collega’s deze praktijkdag?

Een aantal collega’s gingen je voor en volgden deze praktijkdag als onderdeel van de opleiding MPO/ OVV. Je leest hieronder feedback uit de door hen ingevulde enquêtes:

Ik kan iedere medische pedicure aanraden om deze stage te gaan doen. Alleen al om je cliënten beter te kunnen behandelen maar ook omdat het een aanvulling is voor mijzelf en wat ik kan toepassen. Bedankt dat jullie er waren.

Super interessante stage, veel omvattend

De RIAB-OVV praktijkdag is een ontzettende fijne dag om een kijkje in de keuken nemen van een zeer professionele pedicure praktijk en kennis te delen met collega’s

Fijne scholing die ook zeer aan te bevelen is voor de OVV-ers. Even alles doornemen met collega’s en kijken hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen omgaan met de RIAB formulieren

Een hele fijne scholing waarin je veel leert over het durven vragen van gegevens van cliënten. Het is fijn dat je met meerdere collega’s bent en elkaar kunt aanvullen.

Deze praktijk is erg gastvrij, het is net alsof je er al een hele tijd komt. Cliënten worden goed ontvangen en begeleidt. Nabespreking is goed er is tijd voor iedereen. Kortom een prettige open dag.

Deze studenten werd ook gevraag of de gestelde leerdoelen bereikt zijn en gaven aan wat ze verder is opgevallen:

  • Zorgvuldigheid t.a.v. cliënten;
  • Samen in overleg gaan met meerdere disciplines;
  • Hoe belangrijk het is om informatie te delen en uit te wisselen;
  • De betekenis van wat er in het RIAB formulier staat;
  • Neem de tijd om te kijken en luisteren alvorens te handelen;
  • Luisteren, Samenvatten en Doorvragen!

Algemeen is de opvatting dat het RIAB formulier te lang is en dat dit de effectiviteit niet ten goede komt. Verder wordt het RIAB formulier ervaren als onduidelijk en worden er vragen dubbel gesteld.*

*ProVoet is de eigenaar van het RIAB-formulier en zijn over deze en andere opmerkingen geïnformeerd.

Prijs: € 135 vrijgesteld van BTW. Inclusief digitaal naslagwerk, certificaat van deelname. Koffie, thee en water is de hele dag beschikbaar.

ProCert accreditatie 2024: 6 punten

  • Voetzorg Algemeen niveau 4: 2 accreditatiepunten
  • Voetzorg specialistisch:            4 accreditatiepunten

Deze RIAB praktijk dag is een samenwerking tussen Voetzorg+ en Paramedische Voetzorg. Wie zijn dat eigenlijk?

Paramedische Voetzorg is een medisch pedicure praktijk gevestigd in Limburg (5 praktijken) en Brabant (1 praktijk), gespecialiseerd in gecompliceerde voetzorg bij bijvoorbeeld kanker, – diabetes, – en reumapatiënten. Wij houden van teamwork en zijn van mening dat je samen meer expertise in huis hebt. Multidisciplinair samenwerken en verschillende specialisten samenbrengen zorgt voor een betere behandeling en advies. Marijn Poels en haar collega Yvonne van Mill zijn de eigenaren en managers van dit succesvolle bedrijf.

Ze onderhouden een nauwe band met de afdeling oncologie van het VIECURIE ziekenhuis in Venlo. Marijn en Yvonne kunnen visie niet ontzegd worden. Eén dag per week stellen zij een deel van hun praktijk open voor mensen die onder het bestaansminimum leven en zorgen dat deze toch voetzorg kunnen krijgen. Daarmee blijven ook deze mensen mobiel en zo een actief onderdeel van onze samenleving. Verder is de hele organisatie zo ingericht dat maximaal ingezet kan worden op kwaliteit en veiligheid. Mede daarom is communicatie met de aanpalende zorg een belangrijk onderdeel.

We hopen met dit initiatief heel veel (medisch) pedicures te mogen ontvangen en samen zorg te dragen voor mensen met chronische ziekten en het verbeteren van hun voetstatus. Daar worden heel veel mensen gelukkig van! In dit recente artikel over Leren in de praktijk lees je meer over hoe Marijn & Yvonne te werk gaan en over de bijzondere en succesvolle praktijken van Fleur Nouwens en Rianne Dijkstra. Het artikel kan ook door niet abonnees tijdelijk gratis worden gelezen.

Voor 2024 zijn de volgende lesdagen -steeds een maandag- geprogrammeerd:

Wilt u zich inschrijven klik dan op de u gekozen scholing hieronder.

Opleiding Voeten, Houding en Beweging

ProCert accrediteert onze nieuwe praktijk dag voor medisch pedicures met zes punten. Praktijkonderwijs is van groot belang zeker als het plaatsvindt in een voetkliniek met patiënt en onder deskundige begeleiding. Het is voor het eerst in lange tijd dat Voetzorg+ een (fysieke) nascholing op locatie organiseert. De scholing is ontstaan als tegemoetkoming aan studenten van de opleiding MPO/ OVV die voor het examen vijf RIAB-casussen moeten inleveren en daarvoor een mini-stage moeten lopen bij een ervaren collega. Op basis van het grote enthousiasme van deze studenten en ook omdat we steeds vaker door u gevraagd werden weer een fysieke en praktijkgerichte scholing aan te bieden, maakt deze in iets aangepaste vorm onderdeel uit van ons curriculum in 2024. Boven alles levert zo’n praktijkdag een bijdrage aan het verlenen van effectieve en veilige zorg voor patiënten met voetklachten als gevolg van een chronische ziekte.

Door: Mischa P.M. Nagel

De RIAB analyse

Op korte termijn zal elke pedicure/ medisch pedicure moeten gaan werken met het RIAB formulier (Risico Inventarisatie, Analyse, Behandelplan).

Het doel van deze praktijkdag is om  de medisch pedicure te leren hoe ze bij de verschillende patiënten complicaties kan signaleren, kan inschatten wat risicovolle situaties zijn bij de voetzorg van deze patiënten. Met het RIAB-formulier wordt geleerd om middels klinisch redeneren een weloverwogen beslissing te nemen. Deze kan bestaan uit doorverwijzen omdat de klacht buiten de competentie valt of het verder uitvoeren van een passend voetzorgtraject.

De RIAB praktijk dag

Je leert:

  • Een uitgebreide anamnese af te nemen en een periodiek gericht voetonderzoek uit te voeren bij cliënten met een potentiële risicovoet door verschillende aandoeningen en de behandelingen die daarbij horen. Je palpeert, inspecteert en observeert voet en onderbeen.
  • Nagel- en huidafwijkingen aan voeten en handen te signaleren, die kunnen passen bij de gevolgen van systemische behandelingen van kanker.
  • Verschillende testen toe te passen en uit te voeren. Hierbij controleer je bijvoorbeeld de mate van mogelijke neuropathie en standsafwijkingen.
  • Wanneer en hoe je moet communiceren met andere disciplines.
  • Veranderingen te signaleren ten opzichte van eerder uitgevoerd voetonderzoek.
  • Een goed behandelplan op te stellen en dit als basisdocument te gebruiken voor overleg met aanpalende zorg, contact met de podotherapeut en als juridische dekking voor je gegeven zorgverlening.
  • Omgaan met interne rapportages en delen van rapportages in de vorm van een behandelverslag naar relevante disciplines.

Je noteert alle gegevens in een digitaal cliëntsysteem. Je maakt een uitgebreide passende screening op risico’s behorende bij de cliënt/ patiënt. Je onderzoekt de mogelijkheden voor voetbehandeling en maakt dus een weloverwogen risicoanalyse. Je verwijst cliënten zo nodig door naar een andere discipline met een verwijsbrief.

Door de toenemende zorgvraag en de steeds intensiever wordende complicaties aan de voeten van onze cliënten/ patiënten, is kwaliteit en professionaliteit in de medisch pedicure-praktijk een voorwaarde voor het uitvoeren van veilige en effectieve zorg.

 Na deze dag ben je in staat…

  • Complicaties signaleren en inschatten wat risicovolle situaties zijn bij risicopatiënten;
  • Je kunt werken met het RIAB formulier;
  • Door middel van klinische redeneren, de resultaten van het RIAB-formulier en je eigen conclusies leer je een behandelplan op te stellen en dat met de patiënt te bespreken en de gezamenlijke doelstelling te onderschrijven;
  • Een gedegen anamnese af te nemen en deze periodiek met voetcontroles bij te houden;
  • Verschillende testen toe te passen en uit te voeren en zo de mogelijkheid van neuropathie en standsafwijkingen te signaleren;
  • Een differentiaal diagnose stellen en deze communiceren met andere disciplines door een bondige verwijsbrief te schrijven;
  • Een totale rapportage schrijven en die vast te leggen en bij te houden in digitaal dossier.

Programma van de dag

De RIAB-praktijkdag wordt fysiek gegeven op locatie bij Paramedische Voetzorg in Horst (Noord Limburg).

In de ochtend zal het RIAB-formulier theoretische worden behandeld, ook zullen we aandacht besteden aan het afnemen van een telefonische intake, het AVG-protocol en het maken van een behandelplan.

In de middag zullen we drie cliënten/ patiënten met verschillende aandoeningen behandelen en zullen we het RIAB-formulier toepassen, evenals het AVG-protocol en het behandelplan.

Aantal deelnemers: 8 (gaat door bij minimaal 5 deelnemers)

  • 8.45   Inloop
  • 9.00   Kennismaking
  • 9.30   Theoretische gedeelte
  • 11.30 Pauze
  • 12.00 Eerste cliënt
  • 13.15 Tweede cliënt
  • 14.30 Derde cliënt
  • 16.00 Nabespreking

Hoe ervaarden je collega’s deze praktijkdag?

Een aantal collega’s gingen je voor en volgden deze praktijkdag als onderdeel van de opleiding MPO/ OVV. Je leest hieronder feedback uit de door hen ingevulde enquêtes:

Ik kan iedere medische pedicure aanraden om deze stage te gaan doen. Alleen al om je cliënten beter te kunnen behandelen maar ook omdat het een aanvulling is voor mijzelf en wat ik kan toepassen. Bedankt dat jullie er waren.

Super interessante stage, veel omvattend

De RIAB-OVV praktijkdag is een ontzettende fijne dag om een kijkje in de keuken nemen van een zeer professionele pedicure praktijk en kennis te delen met collega’s

Fijne scholing die ook zeer aan te bevelen is voor de OVV-ers. Even alles doornemen met collega’s en kijken hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen omgaan met de RIAB formulieren

Een hele fijne scholing waarin je veel leert over het durven vragen van gegevens van cliënten. Het is fijn dat je met meerdere collega’s bent en elkaar kunt aanvullen.

Deze praktijk is erg gastvrij, het is net alsof je er al een hele tijd komt. Cliënten worden goed ontvangen en begeleidt. Nabespreking is goed er is tijd voor iedereen. Kortom een prettige open dag.

Deze studenten werd ook gevraag of de gestelde leerdoelen bereikt zijn en gaven aan wat ze verder is opgevallen:

  • Zorgvuldigheid t.a.v. cliënten;
  • Samen in overleg gaan met meerdere disciplines;
  • Hoe belangrijk het is om informatie te delen en uit te wisselen;
  • De betekenis van wat er in het RIAB formulier staat;
  • Neem de tijd om te kijken en luisteren alvorens te handelen;
  • Luisteren, Samenvatten en Doorvragen!

Algemeen is de opvatting dat het RIAB formulier te lang is en dat dit de effectiviteit niet ten goede komt. Verder wordt het RIAB formulier ervaren als onduidelijk en worden er vragen dubbel gesteld.*

*ProVoet is de eigenaar van het RIAB-formulier en zijn over deze en andere opmerkingen geïnformeerd.

Prijs: € 135 vrijgesteld van BTW. Inclusief digitaal naslagwerk, certificaat van deelname. Koffie, thee en water is de hele dag beschikbaar.

ProCert accreditatie 2024: 6 punten

  • Voetzorg Algemeen niveau 4: 2 accreditatiepunten
  • Voetzorg specialistisch:            4 accreditatiepunten

Deze RIAB praktijk dag is een samenwerking tussen Voetzorg+ en Paramedische Voetzorg. Wie zijn dat eigenlijk?

Paramedische Voetzorg is een medisch pedicure praktijk gevestigd in Limburg (5 praktijken) en Brabant (1 praktijk), gespecialiseerd in gecompliceerde voetzorg bij bijvoorbeeld kanker, – diabetes, – en reumapatiënten. Wij houden van teamwork en zijn van mening dat je samen meer expertise in huis hebt. Multidisciplinair samenwerken en verschillende specialisten samenbrengen zorgt voor een betere behandeling en advies. Marijn Poels en haar collega Yvonne van Mill zijn de eigenaren en managers van dit succesvolle bedrijf.

Ze onderhouden een nauwe band met de afdeling oncologie van het VIECURIE ziekenhuis in Venlo. Marijn en Yvonne kunnen visie niet ontzegd worden. Eén dag per week stellen zij een deel van hun praktijk open voor mensen die onder het bestaansminimum leven en zorgen dat deze toch voetzorg kunnen krijgen. Daarmee blijven ook deze mensen mobiel en zo een actief onderdeel van onze samenleving. Verder is de hele organisatie zo ingericht dat maximaal ingezet kan worden op kwaliteit en veiligheid. Mede daarom is communicatie met de aanpalende zorg een belangrijk onderdeel.

We hopen met dit initiatief heel veel (medisch) pedicures te mogen ontvangen en samen zorg te dragen voor mensen met chronische ziekten en het verbeteren van hun voetstatus. Daar worden heel veel mensen gelukkig van! In dit recente artikel over Leren in de praktijk lees je meer over hoe Marijn & Yvonne te werk gaan en over de bijzondere en succesvolle praktijken van Fleur Nouwens en Rianne Dijkstra. Het artikel kan ook door niet abonnees tijdelijk gratis worden gelezen.

Voor 2024 zijn de volgende lesdagen -steeds een maandag- geprogrammeerd:

  • 15 januari
  • 19 februari
  • 15 april
  • 22 april
  • 1 juli
  • 15 juli
  • 30 september
  • 7 oktober

Wilt u zich inschrijven klik dan op de u gekozen scholing hieronder.