Steeds meer kinderen met diabetes type 2

Kinderartsen zien steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2 op hun spreekuur. Vaak is bij deze groepen sprake van overgewicht of obesitas. Het Diabetes Fonds en kinderartsen zijn bezorgd over deze ontwikkeling. Dit type diabetes werd vroeger vooral gezien als ouderdomsziekte.

(Note Voetzorg+ redactie) In de VS was dit al langer een fenomeen. Vaststelling werd o.a. gedaan via het aantal voorschriften voor metformine gekoppeld aan leeftijd te volgen. De stijging werd als dramatisch gemeld

Eén op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht, dat weer een belangrijke oorzaak is van diabetes type 2. “Dat de ziekte al op zo’n jonge leeftijd voorkomt, betekent dat er iets goed mis is in onze samenleving. De jongste in een voorstadium was nog maar vijf jaar oud.

Diabetes type 2 bij jongeren is een ernstige ziekte. Zelfs nog ernstiger dan bij volwassenen, omdat complicaties zoals schade aan nieren, ogen en zenuwen op jonge leeftijd optreden. Hoe jonger je de diagnose krijgt, hoe groter de kans op complicaties. Volgens het Diabetes Fonds krijgen iedere week meer dan duizend mensen de diagnose diabetes. In Nederland leven 1,2 miljoen mensen met de ziekte, van wie er 1,1 miljoen type 2 hebben. Nog eens naar schatting 1,1 miljoen mensen zitten in een voorfase van type 2.

Bron: ANP

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram