Studie REM slaap om ziekte van Parkinson te vertragen

Studie naar de REM slaap moet helpen de ziekte van Parkinson te vertragen

Bron: Radboud universiteit Nijmegen 24 juli 2024

Ongeveer 60.000 Nederlanders hebben te kampen met de ziekte parkinson. Tot op heden is er geen genezing mogelijk; voor wie deze diagnose krijgt, is er geen weg meer terug. Daarom start het Radboudumc als eerste ter wereld een klinische studie naar het vroegtijdig voorkomen van de ziekte van Parkinson, door middel van intensieve beweging.

 

Het Radboud onderzoekt nu een groep mensen die grote kans heeft de ziekte te gaan ontwikkelen. Het gaat om mensen met een REM-slaapstoornis. Jaarlijks krijgen ongeveer duizend Nederlanders te horen dat ze deze stoornis hebben. 70% van deze groep mensen heeft een sterk vergrote kans dat ze de ziekte van Parkinson ontwikkelen.

Levensstijl aanpassen

Neuroloog Sirwan Darweesh van het Radboudumc werkt aan het onderzoek naar het vroegtijdig voorkomen van parkinson door middel van intensieve beweging. Het onderzoek met de naam Slow-SPEED probeert met twee testgroepen te bewijzen dat intensieve beweging de ziekte van Parkinson kan voorkomen of vertragen. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat dit zo is, alleen is het nog niet klinisch getest. Er is al wel experimenteel onderzoek met dieren, hersenscanonderzoek en bevolkingsonderzoek naar gedaan.

Aangezien mensen met deze slaapstoornis een dusdanig grote kans hebben om parkinson te ontwikkelen, zijn ze geschikt om onderzoek te doen naar het voorkomen van de ziekte. “De ziekte zit al 10 jaar in het lichaam, voordat het zich aan de buitenkant laat zien”, zegt Darweesh.

Intensief bewegen

Er zijn twee onderzoeksgroepen: de ene groep gaat twee jaar lang intensief bewegen, de andere groep gaat ‘normaal’ bewegen. Van beide groepen wordt de beweging door middel van een app gemonitord. De groep die intensief moet bewegen, wordt extra aangemoedigd met bijvoorbeeld pushmeldingen. Ook worden deze mensen gestimuleerd door een game die mensen in zekere zin ‘verslaafd maakt’ aan bewegen. “Je krijgt een doel voor de week en als je dat doel behaalt krijg je een beloning.” 

De andere groep wordt niet extra gestimuleerd. De studie is recent begonnen, met tot nu toe veertig deelnemers die zich hebben aangemeld. Het onderzoek biedt ruimte voor nog zeventig deelnemers.

 

Mischa Nagel geeft zijn hoog gewaardeerde nascholing MS, Parkinson & Spierdystrofie dit jaar nog drie maal.

Lees de speciale jubileumeditie van het vakblad Voetzorg+ met naast het katern Ouderenzorg ook een katern over Dementiezorg.

Editie #25 kan in de losse verkoop ook door niet abonnees als e-book worden gedownload (€ 9,95 incl. 9% btw). Klik hier voor het voorwoord en de inhoudsopgave.

Nog geen abonnee?

Neem nu een Community abonnement en ontvang een jaar lang de volgende voordelen:

  • 6x het Magazine Voetzorg+ per jaar.
  • Zo’n 12 nieuwe artikelen per editie.
  • Lees het Magazine als flipbook.
  • Mogelijkheid om inhoud te downloaden en/ of te printen.
  • Onbeperkte toegang tot Het Archief .
  • Speciaal ontwikkelde content zoals Quick Reference Cards.
  • 10% korting op de meeste scholingen van MischaNagel.nl.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram