Toename aantal patiënten ziekte van Parkinson

Door: Mischa Nagel

De prevalentie van de ziekte van Parkinson is sterk toegenomen in de afgelopen 10 jaar. Tegelijkertijd zijn er verschillende risicofactoren ontdekt, zoals pesticiden, en risicoverlagende factoren, zoals het mediterrane dieet. Door deze factoren te beïnvloeden kunnen beleidsmakers en zorgverleners mogelijk het groeiende patiëntenaantal terugdringen.

Het aantal patiënten met parkinson in Nederland is in tien jaar tijd met 48 procent toegenomen. Dat blijkt uit een studie van neurologisch onderzoekers van verschillende Nederlandse ziekenhuizen.

Een belangrijke oorzaak van de groei is de blootstelling aan rotzooi in de omgeving . Hierbij gaat het onder andere om pesticiden, zoals ook uit eerder onderzoek bleek.  Er zijn ook andere stoffen die de kans op parkinson verhogen zoals trichlooretheen. Dat is een oplosmiddel dat in de metaalindustrie wordt gebruikt, maar ook in wasserettes en stomerijen.

Onderzoeker Bas Bloem, hoogleraar bij het Radboudumc

De toename van het aantal parkinsonpatiënten heeft volgens de onderzoekers ook te maken met de vergrijzing. Maar het is een misvatting om te denken dat de ziekte alleen voorkomt bij ouderen, zegt Bloem. Een op de drie patiënten is jonger dan 65 jaar. Daaronder zijn ook twintigers, dertigers. De jongste patiënt is zelfs 13 jaar.

Bloem en zijn collega’s van het Radboudumc wonnen vorig jaar de Stevinpremie, een wetenschapsprijs van 2,5 miljoen euro. “Het geld gaan we inzetten om de groei aan parkinson in te dammen”, zegt Bloem.

Daarnaast gaat het Radboudumc onderzoek doen naar de effecten van sporten op het ontstaan van parkinson. Daarom gaan de onderzoekers kijken naar de effecten wanneer mensen in het dagelijks leven meer gaan bewegen. 

We weten dat mensen die in hun leven veel hebben gesport een lager risico hebben om parkinson te krijgen.

Bas Bloem

Voetzorg bij Parkinson

Ik heb in het afgelopen jaar diverse malen schriftelijk contact gehad met professor Bloem over voetafwijkingen als gevolg van de ziekte van Parkinson. Hij geeft aan blij te zijn met mijn initiatief over de nascholing over voetzorg bij Parkinson maar dat het inpassen van voetproblemen a.g.v. Parkinson in een wetenschappelijke setting nu nog niet mogelijk is.

Bron: 

  • Nederlands Tijdschrift van geneeskunde 8 sept 2023
  • NOS 14 september 2023

MS, Parkinson & Spierdystrofie staat begin 2024 als volgt gepland.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram