Voorwoord bij Editie #10 van het Magazine Voetzorg+

Inhoud Editie #10 Magazine Voetzorg+

 

Overzicht inhoud Editie #10.

 

Het zijn drukke tijden bij Voetzorg+. Een nieuwe editie -de 10e alweer!-, het komende VoetCongres -DVC-21 over de oudere voet’, een nieuwe reuma -pilot 18 januari 2022- presentatie, de implementatie van Medisch Pedicure Oncologie en dat allemaal met de normale werkzaamheden.

Afgelopen week heb ik ook zes interviews opgenomen met ouderen die verminderd mobiel zijn en wat dat voor hen betekent. Deze interviews worden samengevoegd tot een korte documentaire van 20 minuten voor DVC-21. De volledige interviews worden gebruikt voor één van de studiecriteria die zijn voorgesteld voor een studie over het belang van voetzorg bij de oudere mens. Na het eerste interview was ik al diep geraakt. Daar zit je dan tegenover een dame van in de 80. De enige die ze nog heeft is haar zoon die haar een keer in de drie weken naar de kapper brengt. Dat is haar enige uitje. Lopen kan ze alleen met een rollator; naar de keuken en die kan ze net lang genoeg loslaten om een bord af te wassen en iets te eten erop te leggen. Daarna moet ze al rusten. Haar allerliefste wens is nog eens koffie te drinken op de Parade in Den Bosch en gewoon op het drukke plein om zich heen en mensen kijken, slechts 3 km van haar woning.

Ons bezoek is iets wat haar dagelijkse sleur doorbreekt en ze doet zo haar best om alle vragen vrolijk te beantwoorden. Je kijkt er zo doorheen. Er is iets diep triests in haar geslopen. Dat heet eenzaamheid in al zijn facetten.

Dat is begonnen toen ze minder kon lopen door voetproblemen waar niemand verder naar gekeken heeft. Zo heeft haar mobiliteit haar langzaam verlaten en plaatsgemaakt voor eenzaamheid. Dat was interview nummer één. Nog vijf te gaan. Aan het einde van de dag voelde het alsof ik een hele aangrijpende film had gezien. Ik heb er dagen over gedaan om er van los te komen.

Voetzorg voor ouderen is een absolute noodzaak die meer aandacht verdient. Daar gaan we hard aan werken in de komende maanden.Editie #10 van het Magazine Voetzorg+ staat nu online. Ik wens u veel leerplezier!

Mischa Nagel.Amsterdam 25 oktober 2021.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram