Willem Koert: De schoen die niet wringt

Een schoen die voetproblemen voorkomt, vermindert of zelfs oplost kan ook mooi en modieus zijn. Dat is, samengevat in één zin, de boodschap van Paul Tap. De eigenaar van een gestaag groeiend aantal Beterlopenwinkels helpt elke dag tientallen mensen mobiel te blijven met mooie schoenen aan hun voeten.

Door: wetenschapsschrijver Willem Koert

De confectieschoenen van de schoenenindustrie in de etalages van praktische winkelstraat in Nederland hebben sterke en zwakke punten. Ze zijn vaak mooi en conform de mode. Dat is hun sterke punt. Wie ze draagt, valt in ieder geval niet uit de toon. Maar tegelijkertijd zijn confectieschoenen meestal gemaakt voor een standaardvoet.

“Bedrijven kunnen betrekkelijk goedkoop schoenen produceren, omdat ze uitgaan van één leesttype”, zegt Paul Tap. “Ze produceren verschillende maten door die leest te verlengen of te verkorten. Daarbij gaan de schoenenbedrijven voorbij aan de verscheidenheid aan voettypen en leesten die bij mensen nu eenmaal aanwezig is.”

Als gevolg daarvan dragen veel mensen schoenen die niet goed geschikt zijn voor hun voeten. De schacht en onderkant van hun schoenen sluit bijvoorbeeld niet goed aan bij de voet, of de voorvoet heeft onvoldoende ruimte om te bewegen. Bij jonge en gezonde mensen veroorzaakt het dragen van zo’n niet-optimale schoen aanvankelijk weinig problemen, maar dat wordt anders als de jaren gaan tellen. “Als je jarenlang loopt op slechtzittende schoen, kun je uiteindelijk blessures krijgen zoals hielspoor”, zegt Tap.  “Ik zie ook vaak problemen die mensen niet in verband brengen met hun schoenen, zoals heupklachten.” Die klachten kunnen soms al binnen enkele dagen na het lopen op gezondere schoenen merkbaar verminderen.

Een gedeelte van de klanten die de weg naar Tap en zijn winkelketen vinden, zijn gezonde en actieve ouderen. “Grijs en actief”, omschrijft Tap ze. “Ze zijn misschien wel gestopt met werken, maar ze zitten nog vol energie en willen van alles. Ze komen hier omdat ze zich niet door bijvoorbeeld een geïrriteerde peroneuspees willen laten tegenhouden om het Pieterpad te lopen.” Met schoenen die passen bij de voeten is dat vaak goed mogelijk.

Functioneel én mooi

Zeker bij de vrouwelijke klanten die in de Beterlopenwinkels de deurbel laten rinkelen speelt dan nog mee dat ze er met die schoenen toch graag goed willen uitzien. En dat kan – dankzij Taps grondige kennis van de wereld van de schoenenindustrie. Er zijn producenten die schoenen produceren met een bredere variatie range van leesttypes dan de doorsneeschoenen in de spreekwoordelijk winkelstraat, maar je moet ze weten te vinden. “Op een beurs als SHOES Düsseldorf vind je die schoenen niet in de grote stands”, illustreert Tap. “Maar als je weet waar je moet zijn, kun je ze in een ruimte ergens achteraf vinden. Op die plekken vind ik mijn schoenen.”

Omdat zijn schoenen geen standaardmodellen zijn, kan Tap ze niet verkopen voor de prijzen waarvoor doorsneeschoenen in de spreekwoordelijke winkelstraat van eigenaar verwisselen. “Als straks de zomeruitverkoop weer begint, kun je die doorsneeschoenen voor een paar tientjes aanschaffen”, zegt Tap. “Klanten die bij mij binnenlopen, zijn eigenlijk altijd wel een bedrag van honderd tot tweehonderd euro kwijt.”

Voetaandoeningen

Ook mensen met voetaandoeningen als gevolg van overgewicht, obesitas of chronische ziekten vinden hun weg naar een Beterlopenwinkel. “Mensen met neuropathie als gevolg van diabetes of kankerbehandeling hebben bijvoorbeeld behoefte aan een schoen met een stevige zool”, vertelt Tap. “Daardoor staan ze stabieler. Een ander aandachtspunt is de pasvorm. Door het ontbreken van een goed gevoel in de voet kiezen deze mensen vaak een te kleine schoen. Ze kiezen eigenlijk altijd een maat te klein.”

Bij aandoening als de ziekte van Parkinson is de situatie weer anders. “Parkinsonpatiënten lopen vaak een beetje voorovergebogen”, vertelt Tap. “Daardoor struikelen ze makkelijk. Deze mensen hebben daarom baat bij een lichte schoen. Omdat ze hun voeten bij het lopen moeilijker afwikkelen, lopen ze stabieler op schoenen met afwikkelzolen.”

Voor alle geïnteresseerde klanten biedt Tap een gecombineerd spreekuur, waarin klanten niet alleen hulp en advies krijgen van een expert op het gebied van schoenen zoals hijzelf, maar ook van een podotherapeut en orthopedisch schoentechnicus. Eén van de hulpmiddelen waarvan Tap dan de schoenexperts gebruik maken, is een Aetrex-scanner die een driedimensionale registratie maakt van de voeten tijdens staan en lopen.

“Aan de hand daarvan kunnen we zien met welk schoeisel we de voeten het beste kunnen ondersteunen”, zegt Tap. “Bij sommige schoenenproducenten kunnen we aan de hand van de scan schoenen op maat bestellen. We kunnen ook een comfortzool adviseren of klanten verwijzen naar een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus. Klanten kunnen de scan downloaden op hun mobiel, zodat ze die kunnen laten zien aan hun orthopeed. Die kan er vaak nuttige informatie uit halen.”

Het succes van Taps winkels – er zijn er inmiddels een half dozijn – is niet alleen te danken aan Taps encyclopedische kennis op het gebied van voeten en schoenen en zijn kennis van de industrie, maar ook van zijn nauwe samenwerking met podotherapeuten, orthopedische schoentechnici en ziekenhuizen. Beide kanten doen daar hun voordeel mee. Elke patiënt die door Tap geholpen kan worden, vermindert immers de druk op de zorg.

“Ik kan niet iedereen van dienst zijn”, relativeert Tap. “Als mensen een orthopedische schoen nodig hebben die volledig op maat gemaakt moet worden, kan ik ze niet helpen. Maar als er ergens een confectieschoen is die hun voetproblemen oplost, dan natuurlijk wel. Ook kleine modificaties laten aanbrengen in een confectieschoen behoort tot de mogelijkheden.”

Verschil maken

De klanten die Tap in zijn winkels heeft mogen ontmoeten, komen uit alle delen van Nederland. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze bereid zijn om tijd en moeite te investeren in wat Tap ze kan bieden. Dat zijn niet alleen mooie en gezonde schoenen, maar dat is ook mobiliteit. “Voor de mensen in mijn winkels maken goede schoenen een gezonde en actieve leefstijl mogelijk”, zegt Tap. “Goede schoenen maken het verschil tussen een weekeinde thuisblijven en er op uit trekken.”

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Laatste nieuwsberichten:

Social share

Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Email
WhatsApp