Zoom, hoe werkt het?

Zoom Webinar

Bij online activiteiten met veel deelnemers maakt Voetzorg+ gebruik van Zoom ‘webinars’

Voor de meest recente en Nederlandstalige informatie raden we u aan op deze link te klikken. Onderstaande informatie is nog gebaseerd op de Engelse Zoom-applicatie.

 • Nieuwe afbeeldingen toegevoegd om u te helpen met inloggen op laptop, tablet en smartphone (klik hier),
 • de Chat, Q&A en ‘hand opsteken’ functionaliteit (klik hier)
 • en het gebruik van de poll voor de beantwoording van accreditatievragen (klik hier).

Om het voor alle deelnemers bij grote evenementen (congressen, symposia) zo eenvoudig mogelijk te maken om zonder problemen in te loggen en deel te nemen, organiseren we die als webinar (i.p.v. een meeting). U zult in eerste instantie als ‘participant’ (deelnemer) worden aangemeld. Naast deelnemers zult u een host, meerdere co-hosts en panelists (panelleden) aantreffen.

Gebruik device

Zoom kan worden gebruikt op telefoon, tablet, laptop of desktop. Een iets groter scherm dan een telefoon is handiger om de presentaties te kunnen volgen. Als deelnemer hoeft u zelf geen webcam of microfoon te hebben. Wel moet u -behalve het beeld- ook het geluid van het webinar kunnen horen.

Hoe krijgt u toegang tot het webinar?

U heeft na aanmelding een e-ticket ontvangen en onlangs een nieuwe e-mail van Zoom met daarin uw persoonlijke toegangslink tot het webinar. Wanneer u op die link (URL) klikt, komt u in onderstaand scherm. Indien u een account heeft op Voetzorg+, kunt u uw tickets ook altijd terugvinden via deze link.

Wanneer u op uw toegangslink (Join this meeting URL) klikt, krijgt u een aantal opties te zien. Heeft u Zoom al eerder gebruikt? Dan heeft u zich waarschijnlijk al bij Zoom aangemeld en de Zoom Client (software/applicatie) gedownload en geïnstalleerd. U kunt dan de volgende twee stappen overslaan.

 1. Download naar keuze de Zoom Desktop Client (programma/ applicatie) voor Mac, Windows, ChromeOS en Linux, of de Zoom Mobile App voor iOS/ Apple and Android van de Zoom Downloads pagina. Vergeet het programma niet te installeren en eventueel even te testen.
 2. Voor dit webinar dient u niet aangemeld (sign up) te zijn bij Zoom om deel te kunnen nemen. Registratie is alleen nodig indien u met uw webbrowser inlogt (zie screen-print hieronder ‘join from your browser) en dient om uw e-mailadres te controleren (gebruik hiervoor het e-mailadres waarmee u bent aangemeld voor het webinar). Klik hier om uw aanmelding te starten. Vul de gevraagde gegevens in en kies een sterk wachtwoord. U ontvangt van Zoom een activatie-mail; klik op ‘activate account’. Het gebruik van de Zoom Client werkt meestal beter dan via de browser; Zoom ondersteunt met uitzondering van Chrome ook niet alle browsers even goed.

Klik op uw deelname link [Join this meeting].

Heeft u ‘Zoom Meetings’ geïnstalleerd? (punt 2 hierboven)

 1. In uw browser opent een Zoom-pagina. Klik op de blauwe letters ‘Launch meeting’ Er opent een menu ‘Zoom meetings openen?’;
 2. Klik op de witte knop ‘Zoom meetings openen’;
 3. U komt nu vanzelf in het webinar terecht.

Heeft u ‘Zoom Meetings’ niet geïnstalleerd?

 1. In uw browser opent een Zoom-pagina. Klik op de blauwe letters ‘Download and run Zoom.’ Volg de stappen om de software te downloaden en installeren;
 2. Na installatie kan het nodig zijn om opnieuw op uw deelname link te klikken [Join this meeting]; (volg volgende stappen indien nodig)
 3. In uw browser opent een Zoom-pagina. Klik op de blauwe letters ‘Launch meeting’ Er opent een menu ‘Zoom meetings openen?’;
 4. Klik op de witte knop ‘Zoom meetings openen’;
 5. U komt nu vanzelf in het webinar terecht.

Hieronder staan afbeeldingen om u te helpen met inloggen op verschillende apparaten.

Voorbeeld van Zoom bericht met onderaan de link ‘Click here to join’. Klik op afbeelding om dit te vergroten.

Voorbeeld van e-ticket in uw ‘Mijn Account‘. Helemaal onderaan (of in linkerkolom) klikt u op ‘Join this webinar’ net boven groene knop.

Deze pagina opent in uw browser. Klik op de blauwe knop ‘Join Meeting’ (start vergadering/ webinar). Vervolgens opent een venster en klikt u op ‘Toepassing kiezen’. Indien u Zoom nog niet heeft geïnstalleerd, vindt u onder de knop ‘Launch meeting’ de mogelijkheid dit programma te downloaden en installeren. Selecteer daarna in de blauwe balk ‘Zoom.us’.

Inloggen met Windows systeem (links) en Inloggen op tablet (rechts). Klik op ‘Launch meeting’ (start meeting) en op ‘Open’ in de balk boven. Verschijnt die niet dan moet u waarschijnlijk de app downloaden; click op de blauwe letters na het woord ‘download’ in de regel onder blauwe knop.

Klik op ‘Open’ indien dit menu in beeld verschijnt.

Inloggen op een smartphone. Druk op ‘Open’ of ‘Launch meeting’ of download eerst de app via de blauwe knop.

In eerste instantie doet u als ‘participant’ mee aan het webinar. U kunt de presentatoren (host en co-hosts) horen en zien. U kunt altijd vragen stellen via de ‘Q&A’ functie (schriftelijk).

Indien u een mondelinge vraag wilt stellen kan de host u toestaan uw microfoon te gebruiken. U krijgt dan een melding dat u gevraagd wordt uw microfoon aan te zetten (unmute). Dat kunt u doen door op de ‘(un)mute’ knop op uw scherm te klikken; die vindt u links onder op de meeste laptops maar kunnen ook bovenin uw scherm zitten (rechts van het midden op tablets). U dient dan natuurlijk wel te beschikken over een werkende microfoon.

Hoe gebruikt u Chat, Q&A en steekt u uw hand op?

Zoomscherm op desk-/ laptop. Middenonder staan ‘chat’, ‘raise hand’ (hand opsteken) en Q&A (vraag en antwoord). Met rode ‘Leave’ knop verlaat u webinar. Klik op afbeelding voor audio opties (rechts onder).

Zoom-scherm op tablet. Rechts boven staan ‘Raise hand’ (hand opsteken), Chat en Q&A (vraag en antwoord). Rechtsboven de rode ‘Leave’ knop om webinar te verlaten.

Zoom-scherm op smartphone. Onder staan ‘Raise hand’ (hand opsteken), Chat en Q&A (vraag en antwoord). Rechtsboven de rode ‘Leave’ knop om webinar te verlaten.

Hoe beantwoordt u accreditatievragen (poll)?

Poll/ Accreditatievragen op desk-/ laptop. Nadat u beide vragen heeft beantwoord klikt u op de knop ‘Submit’ (die is dan rood; klik op afbeelding).

Vragen op tablet (links) en smartphone (boven). Druk op blauwe knop ‘Submit’,

Kunt u de accreditatie niet (meer) terugvinden? Boven in het scherm (tablet/ samrtphone) ziet u ‘poll in progress’. Druk hier om de vragen weer te zien.

Tijdens het webinar

We proberen uw webinar-ervaring zo interactief mogelijk te maken maar rekenen op uw begrip en medewerking; bij OVV-S20 verwachten we 300 deelnemers. Indien u vragen heeft, kunt u die het beste schriftelijk via de ‘Q&A’ functie indienen. U heeft daar ook de mogelijkheid om vragen van andere deelnemers ‘leuk’ te vinden. Hierdoor maakt u het makkelijker voor de presentatoren juist die vragen te beantwoorden die onder meerdere deelnemers leven. U kunt natuurlijk ook de chat gebruiken. Indien nodig, kunnen we u ook ‘het woord’ geven om een vraag nader toe te lichten (zie boven). Waar nodig kunnen vragen die via de Q&A en chat zijn gesteld ook na afloop worden beantwoord.

Aan het einde van iedere sessie worden er twee aanwezigheidsvragen gesteld t.b.v. uw accreditatie. Hiervoor maken we gebruik van een ‘poll’.

Nog een aantal adviezen:

 • Gebruik een koptelefoon met microfoon; dat is evt. ook rustiger voor uw omgeving.
 • Om het achtergrondgeluid minimaal te houden zullen we alle microfoons op ‘mute’ zetten. U kunt zich daar zelf uit halen en/ of uitgenodigd worden een vraag te stellen maar doe dat pas na afloop van iedere presentatie tijdens de vragensessie. Stel dringende vragen via de chat.
 • U kunt de helderheid (brightness) van uw scherm verminderen (of wel verlagen; uw scherm iets donkerder instellen) om uw ogen iets minder te belasten, zeker indien u niet gewend bent om lang achter een scherm te zitten.

Eventuele panelists hebben de mogelijkheid hun camera aan te zetten; mocht dat op u van toepassing zijn:

 • Zorg dat u voor een rustige achtergrond zit en liefst niet met licht achter u. In Zoom kunt u ook een ‘virtuele achtergrond’ kiezen. Uw achtergrond wordt dan vervangen door een foto (die u zelf kunt kiezen) waar u voor zit. Dat kan ik u voor de cursus uitleggen (of klik anders hier).
 • Kleed u zoals u ook naar een fysieke leslocatie zou gaan (maar het is geen televisie programma!)

Opleidingen