Zorg om verslavingsgevaar bij gebruikers van pijnstillers

In de opleiding OVV/OHV zit een deel oncofarmacologie. Herman Bruins, apotheker, geeft in deze les veel meer achtergrond informatie over anti-kankertherapiëen. Onlangs heb ik hem gevraagd een gedeelte toe te voegen over pijnstillers die in de oncologie gebruikt worden. Deze week verschenen de nieuwe cijfers over de toename van pijnstillers en daaraan gerelateerd mogelijke verslaving.

Steeds meer mensen zitten aan de zware, verslavende pijnstillers. Vorig jaar gebruikten zo’n 1,1 miljoen mensen korte of langere tijd opioïden; 50.000 meer dan in 2021 en 100.000 meer dan in 2020. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het gaat dan vooral om morfine-achtige pijnstillers als oxycodon.

De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) maken zich grote zorgen over deze toename. Zij roepen huisartsen en medisch specialisten op nog kritischer te kijken of de pijnstillers wel altijd noodzakelijk zijn. “Hoe meer mensen deze middelen krijgen, hoe groter de groep die eraan verslaafd kan raken”, aldus het IVM.

Oorzaak onduidelijk

Volgens het IVM is niet duidelijk waar de toename in het aantal gebruikers de afgelopen jaren vandaan komt. Apothekersvereniging KNMP zegt dat de inhaalslag aan operaties na corona een verklaring kan zijn, omdat opioïden vaak postoperatief worden voorgeschreven. Ondertussen zien verslavingsartsen steeds meer mensen aankloppen met een ernstige opioïdenverslaving.

Partners:

De redactie van de artikelen wordt op geen enkele manier beïnvloedt door adverteerders of sponsoren. Bekijk hier ons redactiestatuut

Nieuwe blog posts:

Social share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram